Medicover: Cum depistam din timp cancerul de sân?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii sunt de acord că dincolo de vârsta de 40 de ani trebuie să înceapă SCREENINGUL MAMOGRAFIC pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Screeningul continuă până după vârsta de 70 de ani.

Mai mult chiar, vârsta începerii screeningului coboară la 35 de ani la femeile care au un factor de risc evident, respectiv cele care au în familie un istoric de cancer mamar. Există multiple modalităţi de depistare precoce a cancerului de sân ceea ce face posibila o rată de supravieţuire de 100 %


Cancerul de sân (epidemiologie, factori de risc, depistare precoce )


Cancerul de sân este în Romania, ca şi în multe ţări dezvoltate ale lumii, cea mai frecventă localizare a bolii neoplazice la femei. Cele mai recente statistici arată că România ocupă locul I in UE în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de sân, urmat îndeaproape de cancerul de col uterin.


Cîteva elemente statistice sînt elocvente pentru importanţa covârşitoare a acestei boli , în lume şi în România:


- în lume, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la 14 minute o femeie moare din cauza acestei boli.


- mortalitatea provocată de cancerul de sân s-a redus semnificativ în Europa in ultimii 20 de ani, însă în timp ce în Islanda a scăzut cu 45 la sută, în cazul Romaniei a inregistrat o creştere de 17 procente, reiese dintr-un studiu publicat de British Medical Journal.


- anual se înregistrează in Romania aproximativ 6 000 de cazuri noi


Cancerul la sân este în Romania boala oncologică cu cele mai multe victime in rîndul femeilor - în condiţiile în care cancerul la sân poate fi vindecat dacă este descoperit şi tratat din timp. Rata de supravieţuire este de aproape 100%, dacă diagnosticarea se face in faza incipientă a bolii.


Diagnosticul cancerului de sân este de cele mai multe ori sugerat de clinică, susţinut de investigaţiile paraclinice şi, evident, confirmat de examenul histopatologic.


Examenul clinic al sânului poate fi efectuat de un specialist, dar trebuie efectuat şi de către fiecare femeie în cadrul a ceea ce numim autopalparea sânului. Această manevră trebuie efectuată cel puţin o dată pe lună, într-o etapă a ciclului menstrual în care sânul nu este congestiv sau dureros, aşadar, preferabil după menstră. Femeile aflate în menopauză sunt sfătuite de regulă să aleagă data zilei de naştere pt autoexaminarea sânului.


Cititi aici articolul complet!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite