Mamografia poate creşte riscul de tumori

0
0
Sănătatea sânului se monitorizează ecografic
Sănătatea sânului se monitorizează ecografic

Mamografia anuală poate creşte riscul cancerului de sân în cazul persoanelor cu predispoziţie genetică, potrivit studiilor recente.

Se ştie că femeile care au ori au avut o rudă apropiată cu cancer de sân trebuie să înceapă monitorizarea devreme, înainte de vârsta de 30 de ani. Ele trebuie să evite însă expunerea la radiaţii şi să folosească metode alternative de monitorizare a sânului, cum ar fi ecografia şi RMN-ul.

Contraindicaţie în caz de istoric de cancer

Informaţiile privind realizarea mamografiei înainte de vârsta de 40 de ani sunt controversate. Este o investigaţie care salvează numeroase vieţi, permiţând depistarea cancerului în stadii incipiente. Cu toate acestea, specialiştii pun în balanţă utilitatea şi consecinţele metodei. Fiind un procedeu care expune corpul la doze mici de radiaţii, prezintă risc tocmai asupra zonei pe care o investighează.

Analizând statisticile şi studiile realizate până acum, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în cazul femeilor cu istoric familial de cancer mamar, riscul de a face tumoarea este de 1,5 ori mai mare în cazul celor care au apelat la mamografie faţă de cele care nu s-au expus la radiaţii.

Ecografia rămâne metoda de screening lipsită de riscuri asupra sânului, potrivit specialiştilor. Repetarea ei se face la şase luni sau la un an, în funcţie de recomandarea medicului. În caz de suspiciuni de cancer, acesta poate face trimitere către mamografie sau către RMN.

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite