Maladia care modifică structura creierului. Materia cenușie se reduce. Ce persoane sunt la mare risc

0
Publicat:

Cu cât o persoană are diabet de tip 2 mai mult timp, cu atât este mai probabil să prezinte modifică modificări în structura creierului, cum ar fi scăderea grosimii corticale și a volumelor de substanță cenușie.

Pacienții care suferă de diabet de tip 2 de mai mult timp riscă declin cognitiv FOTO Shutterstock
Pacienții care suferă de diabet de tip 2 de mai mult timp riscă declin cognitiv FOTO Shutterstock

Aceasta este concluzia cercetătorilor, care au folosit pentru studiu testele NIH Toolbox Cognitive Battery, dezvoltate de National Institutes of Health. Cei mai afectați sunt pacienții care suferă de diabet de mai mult timp,

Subiecții care au participat la studiu, 51 la număr, de vârstă medie, au fost supuși și unor RMN-uri, stabilindu-se astfel relaţia dintre diabet, cogniţie şi creier.

Rezultatele RMN, spun cercetătorii, indică efectele negative pe care diabetul de lungă durată le poate avea asupra sănătății creierului și subliniază importanța prevenirii diabetului de tip 2 cu debut precoce.

Imagistica cerebrală a arătat că participanţii la studiu care aveau de mai multă vreme diabet zaharat de tip 2 au avut o grosime corticală medie şi volume de materie cenuşie mai mici. În plus, s-au observat diferențe și în ceea ce privește materia albă din creier, scrie Science Tech Daily.

Rezultatele RMN, spun cercetătorii, indică efectele negative pe care diabetul de lungă durată le poate avea asupra sănătății creierului şi subliniază importanţa prevenirii acestei afecțiuni.

"Este pentru prima dată când alterările structurii creierului au fost asociate cu durata diabetului", a declarat Evan Reynolds, doctor în ştiinţe, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

Acesta recomandă screeningul timpuriu în cazul tulburărilor cognitive la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, anunțând totodată că va fi demarat un studiu de anvergură care să abordeze modul în care persoanele cu diabet pot menţine un creier sănătos.

De ce este important exercițiul fizic pentru cei cu diabet de tip 2

Dr. Keta Pandit este un endocrinolog specializat în diabet la Texas Diabetes & Endocrinology. Ea explică faptul că motivul pentru care practicarea exercițiilor fizice în mod regulat joacă un rol esențial în gestionarea diabetului de tip 2 este acela că exercițiile fizice cresc absorbția glucozei din sânge, reducând glicemia.

Cu siguranță, este important pentru toată lumea să își gestioneze nivelul de zahăr din sânge, dar acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu diabet de tip 2. „În mod ideal, este bine să aveți un regim consistent de cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi”, spune Dr. Pandit. Ea atrage atenția asupra recomandării Asociației Americane de Diabet de 150 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată pe săptămână, notează Parade.

Deși orice tip de mișcare este mai bună decât niciuna, recomandările subliniază că exercițiile de intensitate moderată sunt cele mai bune. Acest lucru se datorează faptului că face ca inima să bată mai repede și corpul să lucreze mai mult, ceea ce va necesita, de fapt, utilizarea glucozei pentru energie și, la rândul său, va reduce nivelul de zahăr din sânge.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite