Un obicei banal poate reduce riscul de îmbolnăvire de diabet. Avertismentul medicilor

0
Publicat:

În jur de 5% din populaţia Globului are diabet de tip 2, iar specialiştii avertizează că, până în anul 2025, vor fi de două ori mai mulţi bolnavi. Schimbarea în bine stilului de viață ar putea reduce riscul de îmbolnăvire. 

Mic dejun. FOTO Shutterstock
Mic dejun. FOTO Shutterstock

Diabetul zaharat de tip 2 apare de la vârste tot mai mici şi afectează un număr tot mai mare de persoane. De vină pentru aceste lucruri este, printre altele, stilul modern de viaţă.

Și chiar aici putem umbla ca să reducem riscul apariției acestei boli, coroborat cu alte obiceiuri sănătoase.

Un studiu recent arată că un mic dejun luat devreme poate reduce riscul de diabet de tip 2, potrivit Mediafax. Autorii lui au constatat că cei care au servit cina mai devreme au o incidență mai mică a diabetului de tip 2.

Micul dejun luat mai devreme poate ajuta la scăderea riscului

Studiul a fost publicat în luna iulie în International Journal of Epidemiology. Cercetătorii au observat că cei care au luat micul dejun în mod obișnuit foarte matinal (în special înainte de ora 8) au avut mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au luat micul dejun după ora 9 dimineața.

Ei au analizat datele a 103.312 adulți implicați într-un alt studiu (francez) cu o vârsta medie la momentul inițial de aproximativ 43 de ani (80% erau femei).

Aceeași cercetare a concluzionat că participanții la studiu care consumau cina mai târziu (după ora 21 sau 22) aveau o incidență mai mare a diabetului de tip 2 decât cei care luau cina mai devreme.

„Dincolo de calitatea nutrițională a dietei, servirea unei prime mese mai devreme poate fi asociată cu o incidență mai mică a diabetului de tip 2", a  precizat Anna Palomar-Cros, autorul studiului, pentru Health.

Dacă legătura între momentul micului dejun și diabet va fi confirmată de cercetări ulterioare, ar putea sta la baza unei strategie utile, în contextul în care estimările arată că înanul 2050, 1,3 miliarde de oameni vor suferi de această boală.

Intervalul dintre mese contează

De asemenea, s-a constatat intervalul dintre ultima masă dintr-o zi și prima masă din ziua următoare a avut efect asupra riscului de diabet. Cu o observație.

Un post nocturn de peste 13 ore ar fi asociat cu o incidență mai mică a diabetului de tip 2 doar atunci când postul este întrerupt la ora 8 dimineața sau înainte", a spus autoarea studiului.

Pornind de la această constatare, strategiile de post intermitent în care oamenii nu mănâncă până dimineața târziu sau la prânz ar putea fi evaluate ca dăunătoare pentru cei care caută să evite diabetul de tip 2.

Un mic dejun luat devreme poate fi o modalitate de reducere a riscului de diabet de tip 2.  dar, pentru și mai multe șanse de a evita această boală, sunt recomandate și alte obiceiuri, precum practicarea regulată a exercițiilor fizice și alegerea cu grijă a alimentelor pentru consum, pentru că este important nu doar când mâncăm, ci, desigur, și ce mâncăm.  

Palomar-Cros recomandă legume fără amidon, cum ar fi ardeii, broccoli sau ciupercile, precum și fructe, surse slabe de proteine și cereale integrale, cum ar fi quinoa, dar și evitarea, pe cât posibil, a băuturilor îndulcite, a alimentelor foarte procesate și a grăsimillor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite