Mai mult de 10.000 de doze de vaccinuri anti-HPV expiră la sfârșitul lui august. Cine se poate vaccina gratuit

0
Publicat:

Peste 10.000 de doze de vaccin împotriva infecției HPV expiră la sfârșitul verii, în timp ce în unele județe nu sunt deloc disponibile astfel de seruri. În România, cancerul de col uterin cauzează mai mult 1.500 de decese anual.

peste 10.000 de vaccinuri HPV expiră la sfârșitul verii - Foto Shutterstock
Mii de doze de vaccin anti HPV sunt nefolosite, în depozitele DSP-urilor - Foto Shuterstock

Un număr mare de doze de vaccin anti HPV, cumpărate de Ministerul Sănătății, care vor expira pe 31 august sau pe 30 septembrie, au rămas nefolosite, relatează 360medical.ro. 

Ministerul Sănătății a reluat în 2021 programul de vaccinare anti-HPV în România, cu obiectivul de a reduce riscul de cancer de col uterin. Programul permite accesul gratuit la vaccinare anti-HPV pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 18 ani, iar femeile cu vârste între 19 și 45 de ani beneficiază de vaccin în regim compensat 50%. 

Practic, perioada de tranziție, de la sistemul centralizat de achiziție al Ministerului Sănătății către sistemul de compensare a vaccinurilor în farmacii a condus la neutilizarea unui număr semnificativ de doze achiziționate de minister. 

O informare trimisă de Direcția generală de sănătate publică și programe de sănătate din Ministerul Sănătății către DSP-uri, cerea direcțiilor din teritoriu să ia măsurile necesare pentru informarea medicilor de familie , „astfel încât dozele de vaccin HPV existente în depozite și cabinete la data prezentei să fie utilizate înainte de data expirării menționată pe ambalajul produsului”. 

Pe 6 iunie, erau 14.179 de doze de vaccin existente în depozitele DSP-urilor și la medicii de familie,  din care 13.603 doze expirau la 31 august, iar 576 de doze -la 30 septembrie. 

Potrivit INSP, la 1 iulie, erau 11.708 doze de vaccin anti-HPV (7.157 doze în teritoriu și 4.551 la DSP-uri). Aceste doze neutilizate sunt concentrate în principal în câteva județe, cu 4.106 doze la DSP Ilfov și 431 la DSP Giurgiu, în timp ce în alte județe nu există deloc stocuri. 

Reamintim că, recent, bugetul Ministerului Sănătății pentru cele 13 programe naționale de sănătate publică a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei. 

Cum au rămas vaccinurile nefolosite 

În decembrie 2023 s-a implementat un nou mecanism de compensare a vaccinurilor anti-HPV, simplificând procesul de vaccinare: doar un bilet de trimitere și o singură vizită la farmacie sunt necesare.

Cele două sisteme, vaccinare din serurile achiziționate de MS și compensare, cu vaccinul ridicat din farmacie pe bază de prescripție, funcționează în paralel până la epuizarea stocurilor existente. Dr. Gindrovel Dumitra menționează că acest mecanism compensat este preferat de pacienți, cu toate că au rămas doze neutilizate la DSP-uri și medicii de familie, aproape de expirare. 

Aceleași fete pot, din decembrie 2023, beneficia de mecanismul compensat, cu vaccinuri de la farmacie. Acest mecanism este preferat de către pacienți pentru că este unul confortabil. Au rămas doze neutilizate la DSP-uri și la medicii de familie, care se apropie de expirare, din vaccinurile cumpărate de către Ministerul Sănătății”, a explicat dr. Dumitra, conform sursei citate. 

Vaccinarea anti- HPV, reduce riscul de cancer  

Vaccinarea anti-HPV poate preveni cancerul de col uterin, condiloamele genitale și alte afecțiuni cauzate de virusul Papiloma uman (HPV), care afectează atât femeile, cât și bărbații. Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție virală cu transmitere sexuală, 80% dintre persoane infectându-se pe parcursul vieții.  

În România, cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer ginecologic și al doilea cel mai frecvent la femeile între 15-44 ani. Mai mult, țara noastră are cea mai mare incidență și rată a mortalității din UE pentru acest tip de cancer. Anual, aproape 3.400 de femei sunt diagnosticate și 1.805 mor din cauza acestei boli.  

Vaccinarea este gratuită pentru fetele și băieții între 11 și 19 ani și redusă cu 50% pentru femeile între 19 și 45 de ani. Vaccinul HPV costă aproximativ 600 de lei în farmacii. Controlul periodic este esențial, deoarece depistarea timpurie a cancerului de col uterin poate face diferența în tratament și prognostic. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite