Leurda, un tonic pentru cardiaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leurda (Allium ursinum) se aseamănă cu usturoiul în privinţa mirosului şi a proprietăţilor terapeutice. De aceea, în multe zone ale ţării, planta este consumată în loc de usturoi.

Frunzele proaspete de leurdă au efecte antiseptice, bactericide, diuretice, hemostatice (opresc sângerarea) şi vermifuge. Planta este, de asemenea, un valoros depurativ al întregului organism. „Pe termen lung, leurda este un excelent adjuvant în tratamentul afecţiunilor cardiace (tahicardie, aritmie şi cardiopatie ischemică).

În plus, terapia cu leurdă reduce tensiunea arterială, previne şi combate ateroscleroza", spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Remediile pe bază de leurdă sunt recomandate şi persoanelor care suferă de reumatism sau de insomnie.

Substanţele active conţinute de plantă, cum ar fi vitaminele A şi C, sărurile minerale (calciu, fier, fosfor şi cupru) şi adenozina reduc nivelul colesterolului „rău", fluidizează sângele şi previn accidentele vasculare.

Reţeta săptămânii: Ghiveci de leurdă

Timp de preparare: 30 de minute
Calorii: 110
Ingrediente: 4 cartofi, 2 ţeline, 4 legături de leurdă, 4 morcovi, 2 cepe, 1 gulie, câte 2 legături de mărar şi de pătrunjel, 50 ml ulei de măsline, 100 ml suc de roşii, 1 lingură de cimbru.

Preparare: Se curăţă legumele, se taie cubuleţe şi se înăbuşă în apă cu puţin ulei. După 15 minute, se adaugă leurda tăiată mărunt, verdeţurile şi o cană de apă. Cratiţa cu ghiveci se ţine în cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute. Când ghiveciul este aproape gata, se adaugă restul de ulei, sucul de roşii şi cimbrul. Se serveşte cu salată verde.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite