Laptele, neașteptatul erou al hidratării. Este mai bun decât apa, în zilele toride. Mihaela Bilic: „laptele are și 87% apă” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine ar fi crezut că secretul unei hidratări eficiente în zilele caniculare se ascunde într-un pahar cu lapte? În timp ce apa și sucurile naturale sunt adesea recomandate ca băuturi de hidratare, un studiu recent sugerează că laptele, mai ales cel fermentat, ar putea fi o alegere și mai bună.

Laptele și iaurtul pot hidrata mai bine decât apa, datorită ingredientelor. FOTO Arhivă
Laptele și iaurtul pot hidrata mai bine decât apa, datorită ingredientelor. FOTO Arhivă

Specialiștii au descoperit că proteinele, grăsimile și chiar glucidele din lapte contribuie la o hidratare mai eficientă a organismului. Aceste substanțe nutritive ajută la reținerea apei în corp, asigurând o hidratare de durată.

„Ce hidratează cel mai bine pe timp de caniculă? Nu apa, nu sucul, ci, nu o să credeți, laptele. Și dacă este variantă de lapte fermentat, adică sana, chefir, ce vă place vă, o lapte bătut, cu atât mai bine pentru că are și efect probiotic. Se vede treaba că gramele, puține câte sunt, de glucidă, proteine și grăsimi din lapte, țin mai bine apa în organism. Ea e folosită mai bine, nu mai vorbim de minerale, laptele are și 87% apă, iar în varianta de lapte avem și un strop de sare. Așa că pe caniculă, dacă vreți să fiți bine hidratați, consumați lapte din plin”, spune într-un clip postat pe Facebook, nutriționista Mihaela Bilic.

Cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu, că în timp ce apa face o treabă destul de bună de a hidrata rapid organismul, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine ​​fac o treabă și mai bună de a ne menține hidratați mai mult timp. Motivul are de-a face cu modul în care organismul nostru răspunde la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la St. Andrews' School of Medicine și autorul studiului.

Un factor este volumul unei anumite băuturi: cu cât bei mai mult, cu atât băutura se golește mai repede din stomac și este absorbită în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și te poate hidrata.

Celălalt factor care afectează cât de bine hidratează o băutură se leagă de compoziția nutritivă a unei băuturi, cum este și cazul laptelui, care conține zahăr, lactoză, proteine ​​și grăsimi, toate acestea ajutând la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă.

Laptele are, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține apa în organism și are ca rezultat o producție mai mică de urină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite