Inima este suprasolicitată în timpul caniculei. Ce recomandări fac medicii pentru diabetici şi cardiaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate din timpul verii afectează mai ales copiii şi vârstnicii. Bolnavii cu afecţiuni cronice sunt şi ei vulnerabili, mai ales cei cu boli de inimă. Aceasta pentru că sistemul cardiovascular este printre cele mai solicitate atunci când termometrul urcă la peste 40 de grade Celsius.

Căldura excesivă este greu de îndurat şi de către o persoană care nu are probleme de sănătate. Lucrurile se complică pentru bolnavii cu afecţiuni cronice cum sunt cei cu boli cardiovasculare. Aceştia trebuie să ia măsuri suplimentare de siguranţă şi să respecte strict recomandările medicilor.

„În păstrarea unei temperaturi corporale constante sunt implicate toate organele şi ţesuturile, dar sistemul cardiovascular este printre cele mai solicitate. Organismul nostru se simte confortabil la o temperatură de 20-27 de grade, cu o umiditate relativă de  35-60%. Când temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, fluxul sanguin este direcţionat către piele, apare o vasodilataţie, iar prin aceasta, o creştere a transpiraţiei. Atunci când organismul este tânăr, sănătos, aceste fenomene se petrec fără probleme. Dar când o persoană are anumite patologii preexistente, precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, diverse aritmii, are patologie pulmonară, atunci sigur că aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organismul nostru şi apare supraîncălzirea.”, explică dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenţă ARES.

Astfel, persoanele cu boli cardiovasculare cu antecedente de infarct, angină, hipetensiune ar trebui să rămână în casă în zilelel caniculare, iar plimbarea să şi-o facă dimineaţa. „În plus, nu ar trebui să renunţe sub nicio formă la medicaţie din proprie iniţiativă, să aibă grijă să rămână hidrataţi şi să-şi administreze suplimente cum ar fi păducel, resveratrolul, coenzima Q10, care îi ajută să depăşească mai bine această perioadă“, recomandă dr. Ruxandra Constantina, medic de familie.

Sărurile de rehidratare din farmacii ar trebui să nu le lipsească cardiacilor care pierd odată cu transpiraţia şi potasiul, magneziul şi sodiul şi pot apărea tulburări de ritm cardiac.

„Canicula e un coşmar“

Diabeticii sunt o altă categorie vulnerabilă când temperaturile cresc. Elena B. 49 de ani din Braşov, suferă de câţiva ani dediabet de tip 2. „De câţiva ani m-am mutat de la Bucureşti  la Braşov unde temperaturile sunt, cât de cât, mai scăzute. Cu toate acestea, vara e un coşmar.. Îmi verific glicemia în fiecare zi şi variaţiile sunt foarte mari. Am noroc de un serviciu unde colegii şi şefii mă înţeleg şi mă lasă acasă dacă mi se face rău“, povesteşte femeia.

„În cazul diabeticilor se poate reduce sau poate creşte conţinutul de glucide din sânge. Pe fondul unei hidratări insuficiente, pot avea loc modificări serioase ale glicemiei, care pot conduce la crize de hipo sau hiperglicemie. Este necesară adaptarea dietei şi a dozelor de antidiabetice orale sau insulină, sub supravegherea medicului diabetolog, în caz de nevoie“, explică dr. Tiberiu Dobranici, medic specialist Medicină Internă, la Clinica Bio-Medica din Bucureşti, cu competenţă în Cardiologie.

Persoanele cu tromboze, varice sau alte probleme de circulaţie ar trebui să evite expunerea la soare. „Să încerce în această perioadă să evite statul cu picoarele atârnând. De câte ori au ocazia să ridice puţin piciorul pe un scaun sub birou, să facă mişcări de glezne. Toate ajută. Mersul de dimineaţă puţin pe vârfuri sau pe călcâie“, sfătuieşte dr. Ruxandra Constantina, medic de familie.

Căldura le dă bătăi de cap şi celor cu boli ale articulaţiilor de tipul reumatismului.  Aceştia ar trebui să facă nişte şedinţe de masaj de fiziochinetoterapie pentru că durerile însoţite de imobilitatea articulară sunt foarte frecvente în perioada caniculară.

Diferenţa de maximum 10 grade Celsius

Aerul condiţionat este un rău necesar pe timpul verii, însă poate provoca tot felul de probleme, de la sinuzite, la rinite şi nevralgii, mai ales pentru persoanele care lucrează în incinte fără lumină naturală şi alte posibilităţi de aerisire. „În această perioadă, diferenţa de temperatură între exterior şi interior nu ar trebui să fie peste 10 grade Celsius. Dacă noi avem 35 de grade afară şi intrăm în magazine unde simţim că îngheţăm la 18 grade, acest lucru nu face bine organismului. Putem dezvolta diferite nevralgii, iar persoanele cardiace pot face o sincopă. Acasă, temperatura trebuie setată la o diferenţă în minus de 5-6 grade faţă de cea de afară, timp de câteva minute, după care ea poate fi scăzută uşor-uşor. Altminteri, efortul organismului de adaptare e foarte-foarte mare. De aceea ne şi simţim obosiţi, irascibili“, mai spune dr. Ruxandra Constantina.

Apoi, fluxul de aer trebuie să bată neutru nu pe cineva, într-o anumită zonă a corpului pentru că provoacă dureri, contracturi. „Bătaia favorizează dezvoltarea infecţiilor respiratorii  şi a alergiilor. În plus, mediul acela umed favorizează diferite infecţii cu mucegaiuri, virusuri sau bacterii care pot provoca pneumonii grave, chiar cu deces. Bacteriile sunt practic recirculate la fel ca tot aerul. La 1-2 ore ar trebui să deschidem ferestrele ca să reciclăm aerul“.

Şi persoanele cu boli cronice care slăbesc sistemul imunitar sunt vulnerabile la caniculă, mai spune dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog. Aceasta pentru că temperatura crescută permite degradarea mai rapidă a alimentelor şi înmulţirea microbilor.  “Pe o imunitate scăzută pot să apară diverse infecţii, atât la nivelul tegumentelor, cât şi infecţii ale tractului gastrointestinal. “. În aceste condiţii, este preferabil să fim atenţi ce alimente consumăm şi de unde.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite