Inelarul lung, asociat cu un tip de scleroză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general, persoanele cu boli neuronale au degetul inelar mai lung, au observat cercetătorii Institutului de Psihiatrie „King’s“ din Marea Britanie.

Una dintre cele mai frecvente astfel de boli, care afectează neuronii motori, este scleroza laterală amiotrofică. Boala evoluează cu paralizia progresivă a muşchilor, culminând cu afectarea celor intercostali şi, deci, cu oprirea respiraţiei. Afecţiunea este mai frecventă la bărbaţi.

Neuronii, afectaţi de dinainte de naştere

Cauza bolii este încă necunoscută, deşi factorii prenatali sunt consideraţi importanţi. Unul dintre aceşti factori pare a fi cantitatea de testosteron la care este expus fătul în viaţa intrauterină. Comparativ cu femeile, bărbaţii au inelarul mai mare decât indexul. Specialiştii de la institutul britanic de psihiatrie au analizat raportul index/inelar în rândul a 110 persoane şi au observat că acest raport este mai mic în rândul celor cu scleroză laterală amiotrofică, aceştia având, deci, inelarul mai lung.

„Acest lucru sugerează că neuronii motori pot fi afectaţi încă de dinainte de naştere în moduri care îi fac vulnerabili mai târziu, pe parcursul vieţii. Inelarul lung este prezent şi la sportivi, şi la bărbaţi, în general, iar prezenţa lui nu înseamnă automat risc de boală a neuronilor motori, dar este un indiciu privind factorii care pot fragiliza aceşti neuroni", subliniază profesorul Al-Chalabi, coordonatorul studiului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite