Articol publicitar

În spitalele de pediatrie din Colorado se practică terapia prin dans

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
dans

În Statele Unite un nou tip de terapie dedicat în mod special copiilor cu vârste fragede care suferă de tulburări psihice sau se recuperează după luptă lungă şi grea cu nemiloase boli cronice capătă rapid popularitate.

Este vorba de terapia prin dans, un nou concept pus la punct de o organizaţie non-profit din Colorado care şi-a propus să demonstreze incredibilul efect terapeutic prin dans lucrând cu micuţii internaţi în spitalul de pediatrie din Aurora, Colorado. Rezultatele au uimit chiar şi iniţiatorii proiectului.

În paşi de dans, pe drumul către o viaţă normală

 Dansul devine o modalitate de expresie pentru micuţii care ş-au închis faţă de lumea exterioară, adesea învinşi de boală sau de circumstanţe tragice. Un grup de instructori de dans din Colorado şi-au propus să demonstreze din nou puterea muzicii şi a dansului asupra minţii, alegând să lucreze împreună cu copiii din spitalele de pediatrie din Colorado. Încă de la primele câteva ore de curs rezultatele nu au întârziat să uimească atât instructorii cât şi familiile celor mici, se văd imediat schimbări comportamentele, dar şi o accelerare a ratei de recuperare fizică. Micuţii incluşi în program au devenit mai zâmbitori, mai încrezători, mai sociabili şi mai optimişti, iar această atitudine pozitivă face minuni în procesul de vindecare.

 "Credem cu adevărat în ideea de minte sănătoasă în corp sănătos" declară instructorii implicaţi în programul de terapie prin dans. "În momentul în care reuşim să îi scoatem pe cei mici din carapacea în care se închid în urmă stresului fizic şi emoţional la care au fost supuşi, începem să vedem imediat şi rezultate. Primii păşi sunt întotdeauna cei mai grei, avem şi micuţi pe care am reuşit să îi convingem să facă primii paşi de dans abia după câteva săptămâni de sesiuni de terapie, însă până acum am avut parte doar de poveşti incredibile de recuperare. Suntem motivaţi să continuăm şi să încercam să implementăm astfel de programe şi în spitalele din alte state."

 În cadrul orelor de terapie, instructorii se bazează pe ideea de terapie prin mişcare şi dans printr-o serie de exerciţii fizice ritmice, uşoare până la moderate în funcţie de fiecare pacient în parte. Şedinţele sunt individuale însă membrii familiei sunt încurajaţi să ia parte.

 "Am descoperit că, în prezenţa familiei sau într-un cadru familiar în care micuţii se simt în siguranţă aceştia sunt mai deschişi şi mai entuziaşti să îmbrăţişeze programul."

 Instructorii de dans lucrează în principal cu micuţii care se recuperează după perioade lungi petrecute în spital în urmă unor intervenţii dificile sau unor tratamente de durată. Cei mai mulţi dintre copii propuşi pentru acest program sunt introvertiţi şi prezintă tulburările emoţionale specifice stresului cauzat de boală. "Sunt copii care au uitat să mai radă, să se joace sau să se bucure de viaţă, copii care redescoperă toate acestea prin dans."

 Nu se pune accent doar pe aspectul fizic al terapiei de recuperare ci şi pe cel emoţional. Instructorii sunt pregătiţi pentru a lucra cu copii cu astfel de probleme şi pun accent pe comunicarea non verbală, pe expresia artistică prin dans pentru a îi încuraja să se redeschidă şi să recapete încrederea în sine pierdută în luptă cu boală sau cu traume emoţionale puternice.

 Datorită succesului uimitor al programului de terapie prin dans pentru copii, există planuri de a extinde proiectul în spitalele de pediatrie de pe întreg teritoriul Statelor Unite. Pe viitor, instructorii programului de terapie prin dans şi mişcare speră că exemplul va fi urmat inclusiv în spitalele de peste oceane.

 Dansul - tratament pentru micuţii timizi şi introvertiţi

 În România un astfel de program este foarte departe din a putea fi aplicat însă există numeroase iniţiative de introducere a micuţilor în lumea dansului precum cursurile oferite de  şcoala de dans Stop and Dance.  Părinţii sunt încurajaţi să înscrie micuţii la cursuri de dans de la vârste fragede, în mod special dacă aceştia prezintă tendinţe de dezvoltarea a unei personalităţi introvertite sau sunt neobişnuit de timizi.

Dansul este o activitate excelentă pentru dezvoltarea armonioasă, atât pe plan fizic cât şi pe plan psihic. Dacă în State se pune accent pe recuperarea prin dans, în România, instructorii interesaţi de lucrul cu cei mici pun accentul pe dezvoltarea personalităţii, a atitudinii, a sensibilităţii artistice şi a talentului, însă mottoul rămâne acelaşi "minte sănătoasă în corp sănătos". Micuţii dansatori cresc cu încredere în sine, carismă, putere de expresie, îşi dezvoltă flexibilitatea, eleganţă specifică dansatorilor, învaţă postură corectă şi sunt feriţi de pericolul kilogramelor în plus care ameninţă tot mai mult noile generaţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite