Idei preconcepute despre băuturile energizante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O doză are cel puţin tot atâta cafeină cât o ceaşcă de cafea, dar şi vitamine de sinteză şi îndulcitori. Folosite mai ales pentru combaterea oboselii, băuturile energizante pot avea efect invers, determinând scăderea vitezei de reacţie şi a puterii de concentrare.

Datorită cafeinei din conţinut, consumul băuturilor energizante revigorează organismul pe moment. Cafeina acţionează ca stimulent al sistemului nervos, eliminând starea de oboseală. Unii specialişti afirmă că este vorba despre o percepţie subiectivă. Pe termen lung însă, conţinutul excesiv de cafeină duce la deshidratarea organismului, chiar o cauză a apariţiei oboselii. Există şi alte idei preconcepute legate de acest subiect.

„Cresc nivelul de energie la adolescenţi"

Deşi băuturile energizante sunt căutate cel mai mult de adolescenţi, chiar şi pe cutiile acestora este specificată evitarea consumului de către persoanele până în 16 ani. Motivul îl reprezintă conţinutul de taurină şi de cafeină, substanţe neuroexcitante. „Băuturile energizante nu ar trebui consumate de copii. În cazul lor, consumul acestor băuturi poate perturba funcţionarea şi chiar maturizarea sistemului nervos", afirmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

În plus, excesul de cafeină duce la excreţia calciului din organism. „O doză de băuturi energizante conţine 300 mg de cafeină, comparativ cu o ceaşcă de cafea, care are în conţinut între 60 şi 150 mg de cafeină. Pe eticheta unor astfel de produse chiar este specificat că produsul are un conţinut ridicat de cafeină", spune specialistul.

Băuturile energizante trebuie evitate şi de femeile însărcinate, deoarece substanţele ingerate de mamă ajung şi la făt. „Din cauza consumului băuturilor energizante în timpul sarcinii, fătul se poate naşte cu o anumită predispoziţie către băuturile dulci, excitante şi acestea îi pot afecta sistemul nervos", afirmă prof. dr. Mencinicopschi.  

„Sunt indicate şoferilor"

Studiile au demonstrat că băuturile energizante nu sunt de folos şoferilor pentru combaterea oboselii atunci când sunt la volan. Conform unui studiu efectuat de Comisia Naţională pentru Siguranţă  a Statelor Unite ale Americii, consumul băuturilor energizante determină, la câteva ore după ce au fost consumate, întârzierea reacţiilor şi lipsa de concentrare, efecte secundare întâlnite şi în cazul consumului de alcool.

„Nu au efecte asupra inimii"

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Detroit a inclus 15 voluntari sănătoşi, cu vârste între 20 şi 39 de ani, care au consumat câte două cutii de băuturi energizante pe zi, timp de o săptămână. Rezultatele au arătat creşterea frecvenţei cardiace cu cinci-şapte bătăi pe minut şi o creştere a tensiunii arteriale de 10 mmHg în cazul acestora.

Un alt mit legat de consumul de băuturi energizante este că, pentru un efect sporit, pot fi combinate cu alcool şi cu tutun. Substanţele toxice din tutun şi din alcool interacţionează cu ingredientele din băuturile energizante, astfel că activitatea ficatului este îngreunată.

„Efectul este resimţit la fel de toată lumea"

Efectele acestor băuturi nu sunt resimţite la fel de toţi consumatorii. La unele persoane, efectul de revigorare a organismului poate apărea relativ repede, în timp ce altele vor simţi efectele în câteva ore. „Este vorba despre reactivitatea fiecărei persoane în parte. Unora le pot face chiar rău, le pot da palpitaţii, dureri de cap şi stare de anxietate", afirmă prof. dr. Mencinicopschi.

Odihna, cea mai bună soluţie

Băuturile energizante nu sunt eficiente nici după desfăşurarea activităţii fizice sau psihice. „Cea mai bună soluţie de recuperare a organismului după efort este odihna", afirmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Băuturile energizante pot fi consumate ocazional, pentru a spori senzaţia de energie, atunci când suntem odihniţi şi starea sănătăţii ne permite acest lucru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite