Francezii anunţă implantarea reuşită a primei retine artificiale. Beneficiarul este un pacient orb de 58 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie franceză care dezvoltă sisteme de refacere a vederii oculare a anunţat reuşita primei operaţii de implant de retină artificială la un pacient de 58 de ani care şi-a pierdut vederea din cauza retinitei pigmentare.

Compania se numeşte Pixium Vision, iar implantul a fost realizat cu un prototip numit „Iris – II“. Faţă de Iris – I, acesta are de trei ori mai mulţi electrozi, adică 150, care stimulează artificial retina cu probleme pentru a restabili vederea formelor şi a mişcărilor.

Potrivit Frace Presse, Iris – II este destinat pacienţilor care şi-au pierdut vederea din pricina unei boli degenerative care afectează circa 40.000 de pacienţi în Franţa şi care se numeşte retinită pugmentară.

Pacientul  care a fost supus operaţiei în premieră are 58 de ani şi a declarat după operaţie că a perceput primele semnale luminoase. „După ani de întuneric, pacientul a devenit activ“, a spus medicul Michel Weber, şeful departamentului  de oftalmologie a spitalului universitar din nantes, locul unde a avut loc intervenţia chirugicală.

Compania producătoare speră că va putea comercializa produsul la jumătatea acestui an, după obţinerea avizelor necesare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite