Femeile cu „Long COVID” au riscuri mai mari de a se confrunta cu disfuncții sexuale

0
Publicat:

Pacienţii infectaţi cu SARS-COV-2 cu simptome persistente și după patru săptămâni de boală suferă de ceea ce specialiştii numesc COVID de „lungă durată” sau „Long Covid”. Sindromul vine la pachet cu o serie de simptome și crește riscul apartiței unor disfuncții sexuale la femei.

Femeile cu „Long COVID” riscă să se confrunte cu disfuncții sexuale. FOTO Shutterstock
Femeile cu „Long COVID” riscă să se confrunte cu disfuncții sexuale. FOTO Shutterstock

COVID de „lungă durată” poate provoca simptome diverse, de la oboseală intensă la tuse persistentă, însă un nou studiu a constatat că sindromul este, de asemenea, legat de disfuncțiile sexuale la femei, potrivit Yahoo Life.

Potrivit estimărilor, 8,5% dintre femei au avut Long COVID, ceea ce face ca acest lucru să fie o problemă potențial uriașă pentru multe dintre ele (COVID și COVID lung afectează, de asemenea, funcția sexuală la bărbați, provocând inclusiv disfuncții erectile). 

„Cât de des ați simțit dorință sexuală?"

La realizarea studiului, care a fost publicat în Journal of Sexual Medicine, cercetătorii au analizat datele a 2.000 de femei, inclusiv cele care au avut anterior COVID-19. Participantele au primit Indexul funcției sexuale feminine (FSFI), un instrument care măsoară elemente precum excitarea și satisfacția cu întrebări precum: „În ultimele patru săptămâni, cât de des ați simțit dorință sexuală?".

În studiu au fost incluse doar femeile care au făcut sex în ultima lună.

Ce au descoperit autorii studiului

Concluzia a fost că persoanele care au avut un diagnostic anterior de COVID-19 au avut niveluri mai scăzute de dorință, excitare, lubrifiere și satisfacție decât cele care au declarat că nu au avut niciodată virusul.

Referitor la scorurile pentru orgasm și durere, nu s-au constatat diferențe semnificative între cele două grupuri.

Totuși, în timp ce femeile care au avut un diagnostic anterior de COVID-19 s-au încadrat în intervalul funcțional al funcției sexuale feminine, cele cu COVID de lungă durată au fost mai susceptibile de a avea un scor disfuncțional.

Altfel spus, femeile cu Long COVID au avut scoruri mai slabe la excitare, lubrifiere, orgasm și durere decât toate celelalte.

„Sper ca aceste date să încurajeze conversațiile dintre furnizori și pacienți despre provocările sexuale și bunăstarea sexuală generală, astfel încât furnizorii să poată oferi recomandări adecvate și să indice recomandări bazate pe dovezi care să ajute", a declarat, pentru Yahoo Life, coautorul studiului, Amelia Stanton, profesor asistent în domeniul științelor creierului la Universitatea din Boston.

Ce cred experții

Concluziile acestui studiu nu-i surprind însă pe specialiști. Dr. Lauren Streicher, profesor clinic de obstetrică și ginecologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine,  a explicat, pentru Yahoo Life, că pacientele cu COVID îndelungat pot avea o mulțime de simptome diferite, dar, în general, „pur și simplu nu se simt cel mai bine. Când nu te simți bine, sexul nu va fi în fruntea listei de lucruri pe care vrei să le faci",

Cercetările au descoperit, de asemenea, că COVID-19 poate schimba funcția creierului, iar dr. Lauren Streicher, spune că acest lucru poate juca un rol în disfuncția sexuală

Dr. Thomas Russo, profesor și expert în boli infecțioase la Universitatea Buffalo din Buffalo, N.Y, încurajează prezentarea la medic în astfel de cazuri, dar subliniază pentru Yahoo Life.  , că simptomele Long COVID au tendința de a se ameliora în timp (cercetările au arătat că, în majoritatea cazurilor, se ameliorează de obicei în decurs de un an).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite