Articol publicitar

Factori de risc în apariția cancerului de sân

0
0
Publicat:

Vârsta. Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, crește riscul de cancer mamar.

image

Genele. Mutațiile anumitor gene moștenite de la părinți cresc riscul apariției cancerului de sân.

Istoricul familial. Dacă aveți în familie o rudă de gradul întâi care a avut cancer de sân sau cancer ovarian aveți un risc mai mare să suferiți de această boală și dumneavoastră.

Terapie cu hormoni post-menopauză. Femeile care fac terapie hormonală, care combină estrogen și progesteron, pentru a trata semnele și simptomele menopauzei au un risc crescut de a dezvolta cancer de sân.

Factorii hormonali și istoricul personal. Estrogenul, hormonul sexual feminin este principalul „vinovat”. Riscul de a dezvolta un cancer de sân crește dacă suntem expuse la cantități mai mari sau un timp mai îndelungat la acest hormon. De aceea, riscul este crescut la femeile care au avut prima menstruație la vârste mai mici de 12 ani sau la femeile la care menopauza s-a instalat la vârste mai mari de 55 de ani. Femeile care nu au avut copii sau care au născut primul copil după vârsta de 30 de ani au, de asemenea, un risc mai mare de a face cancer de sân.

Radioterapia sânului în copilărie și adolescență. Persoanele care au fost tratate prin radioterapie în copilărie sau adolescență au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân la maturitate.

Obezitatea și supraponderalitatea. Sunt factori de risc semnificativi pentru cel puțin 13 tipuri de cancer. Excesul de grăsime corporală crește riscul de cancer prin promovarea inflamației și creșterea nivelului anumitor factori și hormoni de creștere care, la rândul lor, stimulează creșterea celulelor canceroase.

Consumul de alcool. Consumul de alcool poate cauza cel puțin șapte tipuri de cancer: cancer oral, cancer esofagian, cancer faringian și laringian, cancer hepatic, cancer al intestinului gros (colon și rect) și cancer de sân. Indiferent de cantitate, consumul de alcool crește riscul de cancer.

Fumatul. Tutunul este principala cauză a cancerului

Mamografia este o procedura de screening, care poate detecta cancerul de sân într-un stadiu incipient.

Programează-te pentru un test gratuit de depistare a cancerului de sân!

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.pentrutine.eu, accesând pagina de Facebook „Pentru Tine sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 410 020

Proiect „Creșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite