Excesul de grăsime corporală, un factor semnificativ în riscul de cancer de sân
0Un nou studiu dezvăluie că aproape 40% dintre cazurile de cancer de sân postmenopauză, pozitive pentru receptori hormonali, pot fi legate de excesul de grăsime corporală. Astfel, riscurile asociate obezității sunt subestimate semnificativ.
Un studiu spaniol publicat în Journal of Epidemiology & Community Health sugerează că aproape 40% dintre cazurile de cancer de sân postmenopauză, care sunt pozitive pentru receptori hormonali, ar putea fi asociate cu excesul de grăsime corporală. Această proporție este considerabil mai mare decât estimările actuale, care indică faptul că doar unul din zece astfel de cazuri este legat de obezitate, conform măsurării comune prin indicele de masă corporală (IMC). Cercetătorii subliniază că, din acest motiv, impactul real al obezității asupra riscului de cancer de sân a fost probabil subestimat, potrivit News.ro.
Indicele de masă corporală (IMC) nu reprezintă o măsură foarte exactă a grăsimii corporale, în special în cazul femeilor în vârstă, deoarece nu ia în considerare factori precum vârsta, sexul sau etnia, subliniază cercetătorii.
Cum s-a desfășurat studiul
Cercetătorii au comparat indicele de masă corporală (IMC) cu CUN-BAE (Estimator de Adipozitate Corporală) la 1.033 de femei albe în postmenopauză cu cancer de sân și 1.143 de femei sănătoase, având în vedere vârsta, sexul și regiunea geografică. Studiul spaniol, multicontrol (MCC), a evaluat factorii de mediu și genetici asociați cu diferite tipuri de cancer, inclusiv cel de sân, stomac și prostată, precum și leucemia limfocitară cronică, în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 85 de ani.
Toate participantele au fost chestionate despre factorii de risc, inclusiv date sociodemografice, stilul de viață și istoricul medical și reproductiv. Informațiile despre dietă au fost obținute printr-un chestionar semi-structurat, validat, care includea 140 de întrebări despre frecvența alimentelor, iar consumul obișnuit de alcool între 30 și 40 de ani a fost evaluat printr-un chestionar autoadministrat.
Studiul a comparat clasificarea grăsimii corporale folosind CUN-BAE (grăsimea corporală) și IMC la femei postmenopauză cu cancer de sân și fără. CUN-BAE împarte grăsimea în patru categorii (<35%, 35-39.9%, 40-44.9%, ≥45%), în timp ce IMC are patru clase (<25 kg/m², 25-29.9 kg/m², 30-34.9 kg/m², ≥35 kg/m²). Rezultatele arată că media IMC era puțin peste 26 în grupul de control și puțin peste 27 la femeile cu cancer, în timp ce media CUN-BAE era aproape 40% în ambele grupuri. CUN-BAE ≥45% a fost asociat cu dublarea riscului de cancer de sân, iar estimările sugerează că 23% din cazuri erau atribuibile excesului de grăsime corporală prin IMC și 38% prin CUN-BAE, cu o diferență notabilă pentru cancerele hormonale pozitive, unde 20% erau atribuite IMC și 42% CUN-BAE.
Cercetătorii subliniază că, din cauza naturii studiului caz-control, nu au putut stabili factorii cauzali. Ei recunosc, de asemenea, că formula CUN-BAE a fost derivată dintr-un eșantion de persoane sedentare și că numărul cazurilor de cancer de sân non-hormonale pozitive a fost limitat.
Excesul de grăsime, un factor de risc
Cu toate acestea, cercetătorii concluzionează că „rezultatele studiului indică faptul că excesul de grăsime corporală este un factor de risc semnificativ pentru cancerul de sân cu receptor hormonal pozitiv la femeile aflate în postmenopauză”.
„Constatările sugerează că impactul asupra populaţiei ar putea fi subestimat atunci când se utilizează estimările tradiţionale ale IMC şi că ar trebui luate în considerare măsuri mai precise ale grăsimii corporale, cum ar fi CUN-BAE, atunci când se estimează povara cancerului atribuibilă obezităţii în cancerul de sân postmenopauză”, au mai precizat autorii într-un comunicat, subliniind că acest lucru este crucial pentru planificarea unor iniţiative de prevenţie eficiente.
În 2020, România a raportat 12.085 de cazuri noi de cancer de sân, și 3.918 decese prin cancer de sân, conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului.