Eroii de lângă noi: oameni care luptă pentru a crea o lume mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Bwelle, a devenit medic şi oferă consultaţii şi tratamente gratuite în zonele rurale ale Camerunului FOTO Captură CNN
George Bwelle, a devenit medic şi oferă consultaţii şi tratamente gratuite în zonele rurale ale Camerunului FOTO Captură CNN

Medicina modernă este remarcabilă, dar numai dacă ai acces la ea. În multe ţări, inclusiv în SUA, oamenii suferă din cauza faptului că nu reuşesc să primească îngrijirile medicale necesare. Însă există şi persoane obişnuite care au decis să schimbe faţa medicinei. Au devenit doctori, şoferi şi chiar inventatori pentru a-şi ajuta semenii.

CNN prezintă trei dintre oamenii care au decis să-şi dedice viaţa salvării altora. Georges Bwelle, Richard Nares şi Laura Stachel sunt eroii medicinei, dedicaţi salvării semenilor lor. 

Georges Bwelle – consultaţii gratuite la domiciliu

În Camerun doctorii sunt puţini: un medic pentru 5.000 de persoane, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Prin comparaţie, în SUA există un medic la 413 persoane. Mai grav este că în cazul în care vor să fie consultaţi de un medic camerunezii nu-şi permit preţul consultaţiei. Doi din cinci oameni trăiesc sub limita sărăciei şi aproape trei sferturi dintre cheltuielile ţării pentru sănătate sunt rezervate sectorului privat. „Singura problemă pe care o avem este sărăcia. Ea nu te lasă să te bucuri de viaţă“, mărturiseşte Bwelle.

George Bwelle şi-a văzut tatăl şi mulţi alţi compatrioţi suferind de pe urma problemelor în domeniul sănătăţii. Aşa că s-a hotărât să facă ceva. A devenit medic chirurg la Spitalul Central Yaounde şi a pornit o organizaţie nonprofit, ASCOVIME, care, în timpul weekendului, îl duce în zonele rurale pentru a oferi servicii medicale gratuite oamenilor.

Din 2008 şi până acum, Bewlle şi grupul de voluntari din organizaţia sa au ajutat aproape 32.000 de persoane. În cadrul acestor consultaţii la domiciliu oamenii de la ţară sunt trataţi de malarie, tuberculoză, malnutriţie, diabet, paraziţi şi de boli cu transmitere sexuală. Unii pacienţi primesc cârje fără de care nu se pot descurca sau ochelari de vedere primiţi din donaţii şi chiar certificate de naştere gratuite, documente necesare la înscrierea la şcoală, dar pe care multe familii sărace nu şi le permit.

Seara, echipa doctorului Bwelle realizează operaţii simple cu ajutorul anesteziei locale. Operaţiile se fac, de obicei, în clădirea şcolii, în primărie sau acasă la pacient. După intervenţia chirurgicală, pacientul se ridică şi eliberează spaţiul pentru următorul om care are nevoie. „La fiecare călătorie, consultăm şi 500 de persoane. Oamenii vin şi de la 60 de kilometri distanţă în satul în care poposim, şi vin pe jos“, spune Bwelle.

Richard Nares – transport gratuit pentru chimioterapie

Mulţi copii care suferă de cancer întâmpină dificultăţi să ajungă la şedinţele de chimioterapie. Când băiatul de trei ani al lui Richard era tratat de leucemie în 1998, Nares a cunoscut multe familii cu probleme: mame singure forţate să renunţe la slujbă pentru a-şi duce copiii la tratament, copii care se duceau la şedinţele de chimioterapie singuri, cu autobuzul, surori sau fraţi mici lăsaţi acasă singuri. „Mi s-a rupt inima. Este extrem de greu, nu doar emoţionant, ci şi financiar. Uneori amândoi părinţii trebuie să renunţe la slujbe pentru a-şi ajuta copiii“, mărturiseşte Nares.

Richard Neres

Richard Nares a decis ca nicio familie să nu se mai chinuie cum s-a chinuit el cu transportul către şedinţele de chimioterapie de care avea nevoie fiul său FOTO Captură CNN

Atunci când Emilio a murit, tatăl său a decis că nu mai vrea să vadă oameni chinuindu-se. S-a întors la spitalul din San Diego în care şi-a tratat băieţelul şi a întrebat cum poate să ajute. Răspunsul a fost „transport“. Aşa că Nares a început să aducă familiile la spital cu maşina personală. „Mă duceam în fiecare zi, luând familii de peste tot din ţară“, spune Richard Nares.

După o vreme, Nares nu se mai putea descurca de unul singur. Aşa că a făcut echipă cu asistentele medicale şi cu asistenţii sociali ai spitalului pentru a face un program oficial de transport. A angajat un şofer, a întocmit un program şi aşa a pus bazele, în 2003, Fundaţiei „Emilio Nares“. „Niciun copil care suferă de cancer nu trebuie să lipsească de la tratament din cauza lipsei de transport“, adaugă Nares.

Laura Stachel – inventatoarea „luminii“

În 2008, în timpul unei călătorii de două săptămâni în Nigeria, Stachel a fost martora unor momente îngrozitoare când mamele şi bebeluşii lor erau supuşi riscului pur şi simplu din cauza lipsei electricităţii. Femeile însărcinate ajungeau la spital având complicaţii grave, dar fără curent electric adecvat pentru a le trata, intervenţiile erau amânate până la ziuă. Unele mame erau chiar întoarse din drum.

Dr Lauren Stachel

Laura Stachel, din medic a ajuns inventator: trusă cu energie solară care poate alimenta echipamentele medicale FOTO Captură CNN

„Mi-am dat seama că îndemânarea mea ca medic era nefolositoare fără nişte lucruri de bază, cum ar fi lumina şi electricitatea“, spune Stachel.

Moaşele din Nigeria se folosesc de diverse alte surse de lumină pentru a aduce pe lume copii, cum ar fi lanterne cu kerosen, lumânări şi chiar telefoane mobile, potrivit Laurei Stachel. „Lumina asta nu este adecvată aducerii pe lume a unui copil“, adaugă ea.

Cu ajutorul soţului ei, Hal Aronson, şi al unui specialist în energie solară, Stachel a inventat o trusă specială alimentată cu energie solară care poate oferi lumina necesară intervenţiilor chirurgicale şi care poate chiar alimenta echipamentele medicale.

Din 2009, aceste truse ajută la salvarea vieţilor nu doar în Nigeria, ci şi în spitale de peste tot din Africa, Asia şi America Centrală. „Chiar îmi doresc o lume în care femeile să poată naşte în siguranţă şi cu demnitate“, spune Laura Stachel.


Citeşte şi:

Prof. dr. Radu Mircea Gorgan, neurochirurg: „Tinerii vor totul acum. Şi buf! Atac cerebral“

Numărul tinerilor care suferă accidente vasculare cerebrale a crescut mult în ultimii ani. Una dintre explicaţii este că organismul lor nu este adaptat tuturor responsabilităţilor care li se pun în cârcă prea devreme, spune prof. dr. Gorgan

VIDEO Dumnezeu în sala de operaţie: cum pot ajuta un bolnav rugăciunea şi telepatia

Sala de operaţii este considerată de mulţi medici un sanctuar, unde se întâlneşte umanul cu divinul. La Adevărul Live a venit să povestească despre astfel de revelaţii profesorul doctor Nicolae Constantinescu, chirurgul care a efectuat peste 8.000 de intervenţii şi căruia „i-a ajutat Dumnezeu“ să fie medic de gardă atât în timpul violenţelor de la Revoluţie, cât şi la Mineriadă.

INTERVIU Prof. dr. Vladimir Beliş, medic legist: „Lucram şi fără mănuşi. Simţi mai exact organele“

Profesorul Vladimir Beliş, fostul director al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, vorbeşte despre secretele meseriei de legist pe care şi-a dorit-o dintotdeauna.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite