VIDEO Poveştile „bebeluşilor de buzunar“. Ce şanse la viaţă au în România copiii născuţi prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şansele bebeluşilor născuţi prematur în România sunt limitate, avertizează specialiştii FOTO Shutterstock
Şansele bebeluşilor născuţi prematur în România sunt limitate, avertizează specialiştii FOTO Shutterstock

România se situează pe primul loc în Europa la capitolul mortalitate infantilă. Prima cauză a deceselor înaintea vârstei de 5 ani este pneumonia, iar pe locul al doilea sunt complicaţiile asociate naşterilor premature. Medicul Ana Culcer a venit la Adevărul Live să povestească din experienţa ei cu bebeluşii de câteva sute de grame şi despre şansele lor la viaţă în România.

Un copil din zece se naşte prematur la nivel mondial, avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Internaţionale a Prematurităţii, marcată duminică, 17 noiembrie. Peste un milion din bebeluşii prematuri mor în fiecare an, semnalează Asociaţia Unu şi Unu. Corina Croitoru şi Diana Gămulescu, fondatoarele acestei asociaţii, au povestit despre campania „Socks for Life“, pentru şanse în plus acordate copiilor născuţi prematur în România.

Medicul Ana Culcer, de la Secţia de Neonaologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, a povestit cum a salvat vieţilor unor „bebeluşi de buzunar“. 

Principalele declaraţii

„Nu întâmplător naşterea trebuie să se producă la 40 de săptămâni. Copilul prematur nu numai că este mic, organele lui nu sunt adaptate să supravieţuiască la viaţa extrauterină. Necesită personal specializat, este foarte complicată această prematuritate. Prematurul este un copil care nu este capabil să se adapteze”, a explicat medicul Ana Culcer, care a adăugat că de cele mai multe ori cauzele pentru care un bebeluş se naşte prematur sunt materno-fetale.

De altfel, doctorul a precizat că aşa cum există o predispoziţie pentru gemeni, există o predispoziţie pentru prematuri. Un element important este alăptarea, încă din primele zile ale copilului.

Înainte de a avea un copil ambii părinţi trebuie să îşi facă investigaţii. „Sunt multe femei care nu au nici măcar medic de familie.

Sunt maternităţi care funcţionează cu un singur doctor

S-a făcut o ierarhie a maternităţilor, a mai spus neonatologul Ana Culcer. „Maternităţile nu funcţionează singure, sunt maternităţi în care a rămas câte un doctor. E adevărat că nu se dă voie decât în anumite maternităţi să îngrijeşti copii sub o anumită greutate. Asistentele şi medicii au nevoie de pregătire specială”, a completat medicul, care a subliniat că la SUUB vin copii din toată ţara.

Doctorul a explicat că mamele nu trebuie izolate de copii, ci ele trebuie implicate de la bun început.

„Fetele mele s-au născut la spitalul municipal, în săptămâna 29. A fost foarte greu şi pentru mine şi pentru ele, au făcut hemoragie intracraniană. A fost greu pentru că nu puteam să înţeleg de ce medicii nu îmi puteau confirma că fetiţele sunt bine. Aveam nevoie de un sprijin psihic, o direcţie pe care vrem să o urmăm pentru a putea ajuta mămicile care trec prin aşa ceva”, a explicat Corina Croitoru.

Aceasta a mai explicat că fiicele ei erau foarte mici până la doi ani, atât din punct de vedere fizic cât şi cognitiv. „Mamele fac o mare greşeală, compară copilul ei, cu altul care a avut greutatea normală”, a precizat doctorul Culcer, care a menţionat că puţini copii, chiar şi gemeni, sunt egali. „Fiecare copil este altceva”, spune Culcer.

„De foarte multe ori, copii necesită îngrijiri speciale”, a mai spus medicul neonatolog.

Sprijinul psihologic, important pentru mămicile de prematuri

Legat de sprijinul psihologic, acesta este extrem de important. „Peste 40% din mame când nasc sunt în prag de depresie, iar la cele care nasc prematur, se accentuează. E foarte importantă informarea mamelor înainte de a naşte”, a explicat Culcer.

De altfel, a fost înfiinţată şi o asociaţie, Secretul Evoluţiei, prin care părinţii să obţină informaţiile necesare legate de ce se întâmplă după naştere.

Concret, pe 30 noiembrie, între 10 - 12 la Palatul Copiilor, are loc o întâlnire la care vor participa specialişti care să răspundă mamelor şi viitoarelor mame vis-a-vis de problemele pe care le pot întâmpina.

Diana Gămulescu, fondatoare a unei comunităţi care cuprinde peste 600 de persoane, părinţi de gemeni şi prematuri, spune că toate mămicile care au născut prematuri au ulterior depresii şi trec cu greu peste acele momente.

Poveştile „bebeluşilor de buzunar“ şi ce şanse la viaţă au în România copiii născuţi prematur 


„Numărul de gemeni este din ce în ce mai mare, şi pentru că rata procedurilor de fertilizare a crescut foarte mult”, a explicat Culcer, care a punctat că se pot face copii sănătoşi şi peste 30 de ani.

„Mă aşteptam să nasc mai devreme, dar la mine a fost o urgenţă medicală, a fost atât o greşeală a ginecologului, dar şi a mea, pentru că eram copleşită de faptul că urma să am gemeni”, a explicat Corina Creţu, care a completat că a trebuit să citească foarte mult şi a discutat cu multe persoane. „Voiam să le ajut, fiecare zi era o presiune, îmi dădeam că cu cât trecea timpul îmi făceam tot mai multe griji”, a adăugat femeia, explicând că avea nevoie de un coordonator.

„Coordonează de obicei medicul de familie sau pediatrul, dar există clinici de oftalmologie infantilă şi neurologie infantilă. Ar trebui să fie o unitate pentru prematuri”, a mai spus Ana Culcer.

Prematurii au vase de sânge foarte sensibile

Au fost şi situaţii bebeluşi cărora nu li s-a dat nicio şansă, şi odată aduşi în Bucureşti, au fost salvaţi. „Vorbim şi de medicamente scumpe, cu sau fără medicamente, nu ştim. Eu nu mai promit nimic. Am avut un caz, două fetiţe, una a scăpat şi cealaltă a murit”, a explicat Culcer.

În ceea ce priveşte procedura skin to skin, medicul Ana Culcer, spune că bebeluşului îi merge mai bine. „Dacă mama vrea să facă baie, copilul e predat tatălui. S-a constatat că în 20 de minute, temperatura persoanei care preia copilul creşte cu 2 grade”, a explicat doctoriţa.

Prematurii au vase de sânge foarte sensibile, fac hemoragie foarte repede.

„Noi le spunem şi mamelor că e foarte importantă legătura cu copilul. Când te uiţi la ei şi vezi progresele pe care le fac de la o zi la alta, e foarte important să nu ne îndoim de puterea lor de a trece peste asta”, a precizat Diana Gămulescu.

Multe mame preferă cezariana în ultima vreme

O fetiţă de 650 de grame şi una de 550 de grame. „Băieţii sunt mai sensibili. La aceeaşi vârstă de gestaţie, băieţii sunt cu două săptămâni în urmă cu fetiţele”, a spus Culcer. Fetiţa era a unor medici rezidenţi, cam la 25 - 26 de săptămâni. Am un prematur care e campion la karate.

„Eu sunt pentru naştere pe căi naturale. Dacă este o problemă medicală, atunci da. Am mămici care vor să nască înainte de vreme, dar nu e în regulă”, a explicat doctorul, care atrage atenţia că sunt multe mame care vor să nască prin cezariană.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite