Elevii din ciclul primar învață cum să mănânce sănătos. Campanie pentru alimentația sănătoasă

0
Publicat:

O campanie prin care copiii din ciclul primar de învățământ, părinții lor și profesorii vor fi informați despre principiile unei alimentații sănătoase va fi desfășurată luna aceasta de Ministerul Sănătății.

Campanie desfășurată de Ministerul Sănătății pentru o alimentație sănătoasă
Campanie desfășurată de Ministerul Sănătății pentru o alimentație sănătoasă

Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț” este numele campaniei lansate de Ministerul Sănătății cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi al Direcţiilor de sănătate publică. Aceasta se va desfășura pe parcursul lunii noiembrie. 

Sunt puse la dispozița elevilor din ciclul primar, dar și a părinților și profesorilor două broșuri, care conțin sfaturi pentru o alimentație sănătoasă. 

Obiectivul campaniei este creșterea conștientizării problematicii obezităţii infantile şi informarea părinţilor despre beneficiile unei alimentaţii sănătoase care să prevină această afecţiune în rândul copiilor şi complicaţiile sale pentru viitorii adulţi, potrivit unui comunicat INSP. 

"Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată), observându-se o creştere a DALY cu 139 la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019. Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. (...) S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7 - 9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban şi de 15,7% la cei din rural. Prevalenţa obezităţii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% şi din mediul rural de 13,3% (Raport Naţional România, 2020)", subliniază INSP. 

Specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să prevină problemele de greutate ale copiilor prin :

  • o alimentaţie bogată în legume şi fructe,  
  • consumul de cereale integrale,  
  • înlocuirea prăjiturilor cu fructe,  
  • consumul de apă şi nu de alte băuturi îndulcite, 
  •  limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriţă pe zi, 
  •  încurajarea copilului să facă mişcare cel puţin 60 de minute în fiecare zi. 

Obezitatea este o boală cronică, conform Organizației Mondiale a Sănătății. 

Potrivit comunicatului INSP, un studiu realizat la nivel european, între 2018 și 2020, fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate. 

În țara noastră,  1 din 4  copii este sunt supraponderal. Iar numărul copiilor și adolescenților care suferă de diabet zaharat este în creștere.  Statisticile INS  atrag atenția că obezitatea  de  cauză  neendocrină  la  nivel  de  țară  rămâne  pe  locul  2  în  topul  afecțiunilor  cronice în rândul copiilor.  

Obezitatea poate cauza mai multe boli grave, printre care se numără bolile de inimă, cancerul și depresia. Mai mult de atât, 80% din cazurile de diabet de tip 2 sunt asociate cu obezitatea. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite