Economia la căldură poate favoriza apariția afecțiunilor respiratorii. „Există tendința de a nu aerisi”

0
Publicat:

Aerisirea corectă a camerelor este importantă și în timpul iernii, pentru a preveni apariția problemelor de sănătate, cum ar fi alergiile și afecțiunile respiratorii. Însă, frigul și facturile crescute determină tot mai multe persoane să „mențină” căldura în case și să nu aerisească.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Aerisirea camerelor este esențială pentru sănătate și pentru a menține un mediu interior confortabil. Pe timp de iarnă, însă, mulți oameni se feresc să deschidă geamurile, pentru a nu pierde căldura din interior. Asta favorizează apariția bolilor. 

Respirăm aproape 12.000 de litri de aer pe zi, majoritatea în spații închise, spun specialiștii. Dacă aerisim aceste spații închise, totul va fi în regulă. Altfel, în contextul lipsei unui flux de aer curat, alergenii, praful, impuritățile sau bacteriile își fac simțită prezența și așa apar alergiile sau afecțiunile respiratorii. 

Aerisirea este condiția esențială în lupta împotriva infecțiilor respiratorii. Este o greșeală să nu deschidem geamurile. Știu, există, mai mult românește așa, această tendință de a nu aerisi pentru că iese căldura din casă sau vine frigul...”, spune dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Iași. 

Cel mai bolnav micro-climat

În acest sezon, în mediile închise și neaerisite circulă mai mult de 40 de adeno-virusuri. Adică microorganismele care produc cel mai frecvent virozele respiratorii.

Deschidem geamurile și ușile. Două-trei-patru-cinci minute. Chiar și noi la spital aerisim în mod frecvent de trei-patru ori pe zi. În perioada Covid am aerisit o dată la fiecare oră și a fost în regulă. A deschide geamurile și a crea un flux de aer este prima măsură pe care o putem în lupta cu virusurile și bacteriile, pentru că odată reîmprospătat aerul înseamnă că noi eliminăm din aerul ambiental acele particule care sunt aerosolizate, care sunt suficient de mici astfel încât stagnează în atmosferă”, mai explică dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași.

Mai mult decât atât, dispozitivele de încălzire duc la un aer uscat în locuinţă ceea ce provoacă o oboseală accentuată, de cele mai multe ori inexplicabilă pentru persoanele care simt starea de letargie şi senzaţia permanentă de neodihnă. 

România, lovită de gripă și viroze

România este lovită, în această perioadă, de un val puternic de gripă și viroze, boli care duc la o creștere alarmantă a numărului cazurilor de insuficiență respiratorie acută. „Nu temporizăm prezenţa la medic, nu folosim 'leacuri băbeşti' sau ce ne recomandă rudele sau prietenii, şi nu iniţiem tratament cu antibiotic decât la recomandarea medicului specialist. Recomand vaccinarea, purtarea măştii de protecţie, prezentarea în vederea unui consult de specialitate la cea mai mică modificare a stării de bine a organismului. Nu uitaţi, gripa poate ucide", a transmis medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite