Durerile de spate și lucrările dentare, o legătură invizibilă. Opinia unui specialist de top în kinetoterapie
0Kinetoterapeuta Nicoleta
Dimofte spune că există o legătură clară între durerile de spate și lucrările
dentare, iar stomatologii trebuie să consulte chiropractorii sau specialiștii
în postură înainte de a începe corecția dinților la pacienți, așa cum deja se
practică în Occident.

Puțini dintre noi își pot imagina că durerile clasice de spate pot avea vreo legătură cu lucrările dentare. Acest lucru este însă o realitate, după cum a constatat în cei 20 de ani de experiență practică Nicoleta Dimofte, unul dintre cei mai căutați kinetoterapeuți din România.
În funcție de lucrările dentare efectuate, ea spune că pot apărea dureri severe și chiar deformări ale coloanei vertebrale, pentru că mușchii feței sunt legați direct de cei ai coloanei.
Coloana vertebrală, sensibilă în copilărie
Mulți copii au scolioză, o deformare a coloanei verterbrale sub forma literei S, la care se adaugă și un anumit grad de rotație, în sensul că un umăr este mai în față, iar celălalt mai în spate.
„Modificările coloanei vertebrale au atât factori exteriori, cum este ghiozdanul de școală, postura și pozițiile vicioase, dar și factori interiori. Odată cu dezvoltarea lor metabolică, în creșterea corpului, suferă niște dezechilibre hormonale, dar și metabolice“, explică Nicoleta Dimofte pentru „Weekend Adevărul“. Practic, este vorba de o deficiență de asimilare a nutrienților în organism.
90% dintre copiii care vin la cabinetul Nicoletei Dimofte cu scolioză au aparat dentar. Specialistul spune că există o legătură clară între poziția dinților, locul unde se închide și se deschide gura și deformările coloanei vertebrale.

„Musculatura feței, a mandibulei este aceeași musculatură care susține coloana în zona cervicală. Prima vertebră (C1) nu are disc intervertebral și se prinde de a doua vertebră printr-o structură care se numește odontoidă sau dinte. Orice modificare la nivelul articulației temporo-mandibulare și al musculaturii din corp influențează poziția acestei prime vertebre și așa se deformează întreaga coloană vertebrală“, detaliază kinetoterapeuta.
Stomatologii lucrează pentru corecția dinților, dar când au loc modificări în această zonă fără asistența unui specialist în postură, problemele la coloana vertebrală se accentuează. În momentul de față, există un decalaj destul de mare între România și alte țări din Occident, cum sunt Franța și Spania, unde majoritatea stomatologilor efectuează lucrările dentare, în special la adolescenți, în colaborare cu chiropractorii.
„Am lucrat cu un stomatolog pentru un pacient. Intermedierea între mine și medic a făcut-o pacientul, după ce i-am explicat corelațiile. Aștept ca stomatologul să termine lucrarea dentară, după care voi interveni la coloana vertebrală“, povestește kinetoterapeuta cum decurg lucrurile, în prezent, la noi.
Sistemul nervos, baza tuturor lucrurilor
Primul lucru pe care kinetoterapeutul îl face este să stabilească care sunt cauzele care au determinat apariția durerilor de spate și a deformărilor coloanei vertebrale și le explică apoi toate aceste lucruri pacienților. Atunci când este cazul, îi îndrumă mai întâi către un neurolog sau endocrinolog, în funcție de simptomele pe care pacienții le experimentează în acel moment.
„Kinetoterapeuții nu pun diagnostice medicale. De asta se ocupă medicii. Noi punem diagnostice funcționale, care înseamnă o evaluare, printre altele, a mersului și a posturii“, ține să precizeze Nicoleta Dimofte.
Este un întreg proces, în care pacienții conștientizează că organismul a suferit modificările amintite, de-a lungul anilor, și că schema terapeutică va implica o corecție atât la nivel muscular, cât și la nivel osos. Aici apare o altă parte interesantă.
„Scopul meu este să influențez sistemul nervos. Este un mecanism foarte simplu, care se numește reacția la stres. Hormonii de stres au ca funcție principală contractarea vaselor de sânge și, implicit, mușchii. Creierul redirecționează sângele din zonele nevitale, în special din zona sistemului digestiv, și îl duce în gambe, antebrațe și în cap pentru ca persoana în cauză să lupte, să fugă sau să înghețe, să rămână blocată“, explică Nicoleta Dimofte.

Pe acest fond, apar căderea sistemului imunitar și tulburările digestive, iar acestea au ca efect apariția a diverse afecțiuni, inclusiv scolioza, lordoza și cifoza.
Nicoleta Dimofte a urmat mai multe cursuri de perfecționare în ultimii ani pentru a minimiza cât mai mult durerea pacienților în timpul procedurilor pe care le efectuează, dar folosește și tehnici de redirecționare a atenției și de respirație pentru a merge direct la sursa durerilor de spate.
„Își amintesc că acum câțiva ani au suferit un deces în familie, cineva apropiat a aflat că suferă de o boală gravă sau a avut un accident de mașină. Îi conștientizez practic în legătură cu o situație care le-a zdruncinat sistemul nervos fie printr-o traumă fizică, fie printr-o traumă emoțională și a apărut astfel o modificare hormonală la nivelul sistemului nervos. Totul pleacă de la modul în care fiecare dintre noi interpretează un eveniment prin care trece“, spune specialista.
Vindecare prin conștientizare
Kinetoterapeutul aplică tehnici de relaxare a mușchilor, corectează poziția primei vertebre cervicale, aranjează articulația temporo-mandibulară și readuce sângele în abdomen, astfel încât sistemul nervos să poate relua digestia, un element esențial în buna funcționare a organismului.
Mai exact, creierul intră în modul de supraviețuire și rămâne așa mai mulți ani, pentru că ori de câte ori persoana în cauză își amintește sau vorbește despre situația traumatică, o retrăiește practic cu aceeași intensitate.
„Cei care se deschid către mine înțeleg că terapia nu vizează doar partea fizică a corpului, ci și pe cea psiho-emoțională, iar dacă îmi permit, mergem în profunzime pentru a rezolva problema. Îi ghidez să identifice cauza problemelor mentale și emoționale cu care se confruntă și le recomand apoi un terapeut cu care să lucreze“, punctează Nicoleta Dimofte un alt pas spre vindecare pe care îl face cu pacienții săi.

Aceasta recomandă ca oricine se confruntă cu dureri de spate sau cu deformări ale coloanei vertebrale să nu trateze doar efectele, ci în egală măsură și cauzele, pentru că altfel problemele vor reveni și se vor acutiza.
„Orice formă de vindecare este, de fapt, autovindecare. Treaba mea este să trec creierul din modul de supraviețuire în cel de viețuire normală. De multe ori, pacienții vin și spun că au o durere lombară sau o hernie de disc și eu lucrez în zona abdominală, iar ei rămân surprinși. Asta trebuie să se înțeleagă: o durere de spate poate avea ca sursă o cu totul altă zonă din corp. Cea mai importantă parte este educația. Trebuie să înțelegem că starea noastră de sănătate este determinată de noi înșine, iar recomandările mele vin să îi conștientizeze pe pacienți ca să își recapete controlul asupra acesteia“, conchide Nicoleta Dimofte.