Dr. Fatih Agalar: Diagnosticat timpuriu, cancerul colorectal se vindecă în 95% din cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer colorectal, boală care este favorizată şi de stilul modern de viaţă. Am aflat de la dr. Fatih Agalar, medic la o clinică din Turcia, ce factori favorizează această afecţiune şi cum o putem preveni.

Din totalul cazurilor de cancer, cât reprezintă cele colorectale? Cât de frecvent este acest tip de cancer şi care este rata de supravieţuire?

Dr.  Fatih Ağalar: Cancerul colorectal este a treia cauză de mortalitate la nivel mondial, cu 639.000 de decese estimate pe an. Este a treia cea mai frecventă cauză de deces atât la femei, cât şi la bărbaţi. Prognosticul pentru pacienţii cu acest tip de cancer este direct legat de faza în care a fost diagnosticat. Când este depistat devreme, el se poate trata prin intervenţie chirurgicală. Pentru cancerele avansate sau aflate în metastază, pe lângă intervenţia chirurgicală se adaugă chimioterapia.

Ştim că prevenţia este regula de aur când vine vorba de afecţiuni. Care sunt cele mai importante reguli pe care ar trebui să le punem în practică pentru a preveni cancerul colorectal?


Dr.  Fatih Ağalar: Dincolo de a face o colonoscopie după vârsta de 50 de ani, sunt multe alte lucruri de pus în practică. Obiceiurile prin care poate fi prevenit cancerul colorectal sunt identice cu cele care îţi ajută şi inima. Luând aspirină zilnic, lăsându-ne de fumat, evitând carnea roşie, alcoolul în exces, slăbind, făcând exerciţii în mod regulat, cunoscând istoricul medical al familei, mergând la controale şi luând în considerare consilierea genetică  - toate sunt măsuri importante de prevenţie.  

Citeşte continuarea interviului pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite