Video Detalii despre primele centre publice pentru tratarea dependenților de droguri. Rafila: „Testarea trebuie să fie voluntară”

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat detalii despre primele centre în care vor fi tratați tinerii dependenți de droguri, disponibile acestor categorii de pacienți din acest an. Rafila a vorbit de asemenea și despre testarea în școli, apreciind că aceasta trebuie să fie voluntară.

Dependenții de droguri vor putea fi tratați și în centre publice FOTO: Pixabay
Dependenții de droguri vor putea fi tratați și în centre publice FOTO: Pixabay

Primele centre publice de tratare a dependenților de droguri, destinate în special tinerilor și adolescenților, ar putea să funcționeze din acest an. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit miercuri, 12 februarie 2025, la Craiova, în cadrul unei conferințe de presă, despre reorganizarea Agenției Naționale Antidrog, o componentă a activității acestei instituții fiind preluată de către Ministerul Sănătății. Astfel, a precizat ministrul, în viitoarea ședință de guvern va fi aprobată  structura rețelei prin care se va realiza prevenția, consilierea și tratamentul ambulatoriu. 

„Accesibilitatea e importantă”

Dezvoltăm actualele centre de sănătate mintală, e o hotărâre a Guvernului României care va fi aprobată în proxima ședință, în care se organizează această rețea care să poată să facă prevenție, consiliere, testare sau tratamentul ambulatoriu. Am căutat să găsim locații accesibile. De exemplu, a fost o locație la Agenția Antidrog, în județul Cluj, într-o comună la vreo 50 de kilometri de Cluj. Accesibilitatea e importantă, că nu cred că cineva lua trenul sau mașina să se ducă la distanța respectivă. Asta e o parte. Și testarea cred că trebuie făcută în aceste centre sau cu ajutorul acestor centre strict la solicitarea părinților și cu acceptul copilului, altfel o să creăm doar o competiție între cei care vor să facă testare cu orice preț și cei care vor să se sustragă testării și nu cred că ăsta este scopul”, a declarat Rafila. 

În afara centrelor ambulatorii, vor fi înființate și centre în care tinerii să primească ajutor de specialitate în regim de spitalizare, iar primele astfel de centre vor începe să funcționeze în acest an. Astfel de centre de tratare a adicțiilor vor funcționa cu o structură de personal adaptată, în care se vor regăsi: psihoterapeutul, profesorul de educație fizică, institutorul (pentru ca tinerii să-și poată continua studiile, la distanță) etc..   

O să vedeți că în acest an primele centre vor fi funcționale, mă refer la cele din zona publică. În țară avem câteva județe”, a spus Rafila, precizând că unul dintre centre va fi în județul Olt, la Schitu Greci, iar altele în Hunedoara  și Bistrița, deja funcțional fiind un astfel de centru în Prahova, la Voila.

S-a optat ca aceste centre să fie clădiri de sine stătătoare, chiar dacă vor funcționa ca secții în cadrul spitalelor, astfel încât dependenții să nu intre în contact cu pacienți cu altă patologie psihiatrică. Sunt „foarte mulți” președinți de consilii județene interesați să sprijine înființarea unor astfel de centre de tratare a adicților, în special destinate populației județelor respective, a mai spus Rafila. 

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a confirmat pentru „Adevărul” că proiectul privind înfiiințarea unei noi secții în cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, despre care se vorbește de mai mulți ani, a avansat foarte mult și că din acest an aceste servicii vor fi disponibile. 

Așa cum știți, noi am construit un pavilion nou, o parte pentru o secție de adicții și o parte pentru gerontopsihiatrie. Am făcut rost de o parte din paturi, cedând Spitalul Județean Slatina, Spitalul Balș și Spitalul Caracal, ne-a fost aprobată organigrama la București, urmând ca în perioada următoare să fie scoase posturile la concurs, după care vom da drumul la această secție”, a declarat Oprescu. Noul pavilion va avea o capacitate de 32 paturi, cumulat pentru adicții și gerontopsihiatrie.

„Nu putem să facem poliție în școli”

Vorbind despre partea de prevenție, ministrul Sănătății a spus că nu pledează pentru testarea obligatorie în școli, dincolo de faptul că această testare nu s-ar putea realiza efecient având în vedere multitudinea substanțelor psihoactive folosite.

Testarea trebuie să fie voluntară, trebuie să nu fie coercitivă. Nu putem să facem un soi de poliție în școli, să umble cineva și să alerge elevii ca să se testeze pentru diversele droguri. Vreau să vă aduc aminte două elemnete: unul prin care noile substanțe de sinteză, așa-zisele etnobotanice și așa mai departe, nici măcar nu pot fi testate, pentru că sunt substanțe noi, care apar tot timpul”, a mai declarat Rafila.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite