Zeci de elevi audiați într-un dosar de trafic de droguri. Un polițist dezvăluie cum poate fi eradicat traficul și consumul în unitățile școlare
0Zeci de percheziții au avut loc în mai multe orașe din țară dar și din Capitală, într-un dosar privind vânzarea de droguri printre elevi și studenți. Operațiunea „Școala” readuce astfel în atenție eterna problemă a traficului de stupefiante care are loc în unitățile de învățământ și chiar sub ochii profesorilor.
În urma descinderilor efectuate în acest dosar, au fost identificate şi aduse la sediul DIICOT Iaşi 40 de persoane.
Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a explicat pentru „Adevărul” că fenomenul consumului de droguri și traficul de substanțe interzise în școli nu poate fi eradicat decât printr-un efort comun al autorităților, dar și al părinților. „Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor este o responsabilitate a întregului sistem. Vorbim despre o responsabilitate integrată a mai multor structuri, entități, instituții care să lucreze în acest sens fiecare pe bucățica lui. Lucru care nu s-a întâmplat până acum căci misiunea nu este deloc una ușoară. Prin urmare, nu și-o asumă nimeni. Iar primii actori care ar trebui să se implice sunt școlile sub acoperișul cărora se produce acest fenomen”, consideră polițistul.
Profesorii, primii care ar trebui să sesizeze consumul în școli
Profesorii ar trebui să fie primii care să se autosesizeze cu privire la consumul de droguri în școli, este de părere Cosmin Andreica. „Nu trebuie să fii un expert ca să-ți dai seama că un elev prezintă simptome caracteristice consumului de droguri. Când vezi că elevul din bancă se uită prin tine, este incoerent în vorbire, are pupile dilatate, are buzele uscate, nu trebuie să faci facultatea de medicină sau să fii medic pentru a-ți dai seama că este ceva în neregulă cu el. Înainte elevul, dacă nu se simțea bine era trimis la cabinetul medical. Acu, de ce nu s-ar mai putea?”, se întreabă polițistul. „Sau, dacă un profesor observat că un elev vine zilnic obosit la școală, lua legătura cu părinții. Acum de ce nu o mai fac?”
Cosmin Andreica vine și cu răspunsul. Profesorii se concentrează doar pe actul educațional și au uitat ce înseamnă, cu adevărat, meseria de dascăl. „Sunt blazați, obosiți, nu au timp, nu vor să se complice”.
Avem nevoie de un regulament care să și funcționeze
Însă, nu numai cadrele didactice ar trebui să fie vigilente și să raporteze cazurile de consum de droguri. „Să nu uităm că în fiecare școală există un regulament de ordine interioară care ar trebui și respectat. Acolo scrie clar: este interzis accesul în școală cu arme, alcool și droguri. Dar cine îi și controlează pe acești copii? Nimeni! Deși această responsabilitate ar trebui să aparțină școlii. Că doar este regulamentul ei”.
Cosmin Andreica dă exemplul sistemul de învățământ privat. „Cine nu se supune regulilor, nu are acces în școală. Iar dacă nu permiti unui elev să aducă droguri, arme sau alcool asta nu înseamnă că îi îngrădești dreptul la educație”, consideră șeful Europol. Regulamentele ar trebui nu doar să fie puse pe hârtie și atât, ci chiar să funcționeze. „Să existe cineva care să se asigure că acestea și funcționează”, mai spune cosmin Andreica.
Polițist: „Părinții ar trebui să-și poată testa singuri copiii”
Părinții, pe de altă parte, ar trebui educați, școliți ei înșiși cu privire la riscurile consumului în rândul copiilor. Mulți dintre părinți refuză să creadă că au copii consumatori. „Avem nevoie de psihologi, de instructaj, de niște proceduri, ca să vedem cum abordăm fiecare caz în parte. Pentru că ne aflăm în fața unui subiect sensibil. Sigur că dacă îl chem pe părinte la școală spunându-i copilul tău se comportă ca un drogat, reacția va fi pe măsură. Trebuie să existe tact și variante adecvate de comunicare cu părinții”, a mai afirmat Andreica. Polițistul susâine implementarea unui sistem prin care elevii să poată fi testați antigrog. „Este vroba despre drug teste puse de școli la dispoziția părinților care să-și poată testa singuri copiii”.