Marcel Ciolacu mută Agenția Antidrog la Ministerul Sănătății: „Trei afișe și două broșuri expirate nu înseamnă prevenție”
0Premierul Marcel Ciolacu și-a prezentat duminică, 20 octombrie, „Proiectul de Țară” pentru alegerile prezidențiale și a vorbit și despre problema dependenței de droguri din rândul tinerilor. „Mi-am dat seama că abordarea de până acum a fost total greșită”, a afirmat liderul PSD.
„Vreau să atacăm direct și o altă problemă gravă - cea a drogurilor! Nu mai merge cu jumătăți de măsură! Dacă închidem ochii, nu înseamnă că problema nu există. Am discutat, în ultimele luni, cu mulți tineri - victime ale acestui flagel. Am vrut să înțeleg, direct de la ei... Și... mi-am dat seama că abordarea de până acum a fost total greșită. Pedeapsa nu rezolvă dependența, ci tratamentul. Iar trei afișe și două broșuri expirate nu înseamnă prevenție. A venit timpul ca acești tineri să simtă, cu adevărat, că au pe cineva de partea lor. Cineva care să nu-i judece și să nu-i izoleze, ci să-i ajute să se vindece”,a transmis Ciolacu.
Acesta a anunțat că un prim pas în lupta împotriva drogurilor va începe „prin a transfera parte din Agenția Națională Antidrog la Ministerul Sănătății”.
„Pentru că acolo este locul ei! Poliția deja a început să prindă traficanții și să îi bage la pușcărie. Dar statul trebuie să aibă grijă de victime și să le redea șansa unei vieți normale”, a punctat liderul PSD.
Ce spun specialiștii
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că transferul componentelor de prevenție și consiliere ale Agenției Naționale Antidrog la Ministerul Sănătății este binevenit, având în vedere resursele umane disponibile.
„Trecerea părţii de prevenţie şi de consilierea a Agenţiei Naţionale Antidrog la Ministerul Sănătăţii este binevenită. Au şi o resursă umană acolo care poate contribui împreună cu specialiştii în psihiatrie pediatrică să poată să combată aceste fenomen”, a spus Rafila.
„Salut cu mare bucurie această declarație a dlui Prim-Ministru. Este prima dată în 20 de ani când, de la acest nivel decizional politic, se enunță ferm și răspicat principiul că tinerii consumatori de droguri au nevoie de ajutor specializat și nu să fie considerați infractori și trimiși la închisoare.”, a reacționat Eugen Hriscu, medic specialist psihiatru, pe Facebook.
Totodată, Eugen Hriscu subliniază că ONG-urile nu ar trebui să aibă acces în școli doar pe baza statutului lor, ci printr-un mecanism care să permită evaluarea programelor de prevenire propuse. Aceste programe ar trebui să fie supuse aprobării unei autorități instituționale, care să verifice metodologia, conținutul și eficiența acestora.