Descoperire cutremurătoare. Legătura dintre insuficiența renală și boala Parkinson
0Insuficiența renală poate juca un rol surprinzător în dezvoltarea bolii Parkinson (BP), iar un nou studiu oferă informații suplimentare despre această legătură.Cercetătorii de la Spitalul Renmin al Universității din Wuhan au descoperit că disfuncția renală poate contribui la acumularea unei proteine, α-sinucleină, în rinichi, care, ulterior, ajunge să se răspândească la nivelul creierului, accelerând astfel dezvoltarea bolii Parkinson.
Bolile Lewy body (LBD), care includ boala Parkinson, sunt caracterizate prin agregarea anormală a proteinei α-sinucleină în celulele nervoase, fenomen care poate duce la neurodegenerare. Deși se știe că aceste boli afectează în principal creierul, cercetările recente sugerează că în unele cazuri, boala ar putea începe în organe periferice, cum ar fi rinichii. „Unele studii sugerează că la unii pacienți cu BP, agregarea α-sinucleinei poate proveni din organe periferice, dar nu din creier”, a declarat Zhentao Zhang, autor principal al lucrării, pentru Medical Xpress.
În cadrul cercetării, Zhang și colegii săi au analizat probe de rinichi prelevate de la pacienți cu boala Parkinson și de la persoane cu boli renale cronice. Rezultatele au arătat că rinichii acestor pacienți conțineau o cantitate semnificativă de α-sinucleină, ceea ce sugerează o legătură directă între insuficiența renală și dezvoltarea bolii Parkinson. Mai mult, experimentele pe modele de șoareci au arătat că insuficiența renală agrava patologia caracteristică Parkinson-ului. Injectarea de fibrile de α-sinucleină în rinichi a favorizat răspândirea proteinei către creier, iar eliminarea α-sinucleinei din celulele sanguine a ameliorat patologia bolii Parkinson la acești șoareci.
Un alt aspect important al studiului a fost modul în care întreruperea conexiunilor între rinichi și creier la șoareci a blocat acumularea α-sinucleinei în creier, sugerând posibile direcții de tratament pentru a preveni răspândirea acestei proteine și dezvoltarea bolii Parkinson. „Cea mai notabilă constatare a studiului nostru este că α-sinucleina poate să provină din rinichi și să se răspândească la creier”, a adăugat Zhang.
În cercetările viitoare, echipa de cercetători va explora mecanismele moleculare care facilitează depunerea α-sinucleinei în rinichi și răspândirea acesteia la nivelul creierului, cu scopul de a contribui la dezvoltarea unor tratamente care să oprească progresia bolii Parkinson.