Depistat de timpuriu, cancerul uterin poate fi tratat cu succes. Care sunt factorii de risc în apariţia bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul uterin – cunoscut şi ca endometrial – se formează din celule care secretă mucus. Afecţiunea este pe locul patru în topul cancerelor la femei.

Menstruaţiile ivite înaite de vârsta de 12 ani sau menopauza instalată la peste 52 de ani reprezintă factori de risc în cancerul uterin, comparaiv cu celelalte femei, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanic în sănătate şi nutriţie.

Menstruaţiile neregulate, abundente sau lipsa acesteia, absenţa naşterilor, consumul de medicamente bogate în estrogen, obezitatea, hipertensiunea arterială şi un istoric familial de cancer de sân, ovarian sau de colon sunt alţi factori de risc.

Dacă o serie de factori nu pot fi controlaţi, alţii precum obezitatea sau tensiunea arterială pot fi reduşi prin proprie voinţă. Specialista britanică recomandă echilibrarea hormonală pe căi naturiste înainte de a încerca medicamentele hormonale şi discuţiile cu medicul înainte de a face acest pas.

În completare, aceasta recomandă renunţarea la fumat şi la alcool şi practicarea exerciţiilor fizice regulate.

Unul din simptomele timpurii ale acestei boli este sângerarea anormală, alte simptome fiind durerea în partea inferioară a spatelui şi cea abdominală. Poate avea loc o scurgere apoasă de nuanţă sângerie, urmată de sângerare vaginală.

Întrucât cancerul de endometru este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârsta peste 50 de ani indicaţia este de a efectua anual o ecografie pelviană cu ultrasunete pentru a depista orice excrescenţă anormală la nivelul uterului.

În majoritatea cazurilor, dacă este depistat din timp, cancerul uterin poate fi tratat cu succes.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite