Defectele inimii, „reparate“ fără bisturiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90% din persoanele cu malformaţii cardiace congenitale ar putea fi salvate de la moarte şi ar putea duce o viaţă absolut normală.

„Condiţia este ca aceste defecte să fie diagnosticate la naştere sau chiar antenatal şi să fie corectate prin metode moderne", a precizat profesorul doctor Avraham Lorber, şeful primei secţii private de Malformaţii Congenitale din România, din cadrul Med New Life - Delta Hospital, Bucureşti.

Nu întotdeauna este nevoie de chirurgie

Aproximativ 5% din copii se nasc cu malformaţii cardiace. Din păcate, în multe dintre cazuri, defectele congenitale nu sunt depistate, aşa cum ar trebui, antenatal, sau imediat după naştere. Iar atunci când sunt diagnosticate, cele mai multe dintre ele se tratează prin intervenţii chirurgicale pe cord deschis, care se pot solda cu diverse complicaţii postoperatorii şi cu multe zile de spitalizare.

„Din păcate, în România există un mare deficit de medici instruiţi să intervină în caz de malformaţii cardiace congenitale. Nici nu mai vorbim despre deficitul de tratamente intervenţionale, minim invazive în aceste situaţii. Foarte puţine astfel de intervenţii se realizează în spitalele de stat", a declarat medicul cardiolog intervenţionist Dan Deleanu, şeful secţiei de Cateterism Cardiac din cadrul Institutului „C.C. Iliescu" şi din cadrul Med New Life.

Medicul spune că, deşi există maladii care nu pot fi tratate decât chirurgical, în multe situaţii se poate evita „tăietura" în favoarea procedurilor intervenţionale. Astfel, în cazul defectului septal atrial, una dintre cele mai frecvente boli cardiace congenitale, şi al malformaţiei foramen ovale patent (neînchiderea la naştere a unui mic orificiu între cavităţile drepte şi stângi ale inimii), se poate interveni prin implantarea în inimă a unui dispozitiv ca o umbreluţă. Acesta este introdus printr-o înţepătură la rădăcina piciorului, în zona inghinală, şi, cu ajutorul unui cateter, este ghidat pe calea vaselor de sânge, până la inimă. Aici este „lipit" de zona cu defect cardiac.

O astfel de intervenţie poate fi realizată persoanelor de orice vârstă (chiar şi nou-născuţilor în anumite cazuri), iar la Med New Life ea costă între 7.000 şi 8.000 de euro. Din aceştia, 5.000 de euro reprezintă costul dispozitivului implantat. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite