De ce sunt românii în topul consumatorilor de alcool. Explicațiile unui psiholog

0
Publicat:

Un studiu realizat recent arată că România este în top când vine vorba despre consumul de alcool. Astfel, țara noastră ocupă locul 14 în urma studiului realizat în 189 de țări privind consumul mediu de alcool.

Consum alcool SURSĂ Shutterstock
Consum alcool SURSĂ Shutterstock

Conform rezultatelor, un român consumă, anual, în medie, 11 litri de alcool, iar acest lucru este îngrijorător din punct de vedere medical, susțin doctorii, întrucât chiar și cantitățile mici de alcool, consumate des, pot avea efecte negative asupra sănătății.

Motivele consumului excesiv de alcool la români

Conform psihologilor, românii consumă cantități mari de alcool din mai multe motive, unele dintre aceste fiind îngrijorătoare. Astfel, nivelul de trai scăzut, stresul sau grijile pot fi printre cauzele care duc la creșterea cantității de alcool pe care o consumă o persoană.

,,De cele mai multe ori, cei care consumă alcool necontrolat sunt persoane care se confruntă cu anumite probleme, se află în situații dificile. Există o anumită categorie de persoane care preferă să se refugieze în băuturile alcoolice în momentul în care dau peste un hop mai greu de depășit. Iar de la un astfel de consum până la dependență este un pas foarte mic, precizează psihologul ieșean Andreea Coman.

Specialistul punctează că, desigur, nivelul de trai nu este  unul ideal pentru mulți români, aici fiind vorba, în principal, despre mediul rural, unde oamenii trăiesc „din ce în ce mai greu”.

„Lipsa banilor, lipsa unor condiții decente sau stresul zilnic pot conduce o persoană spre consum de alcool", mai spune Andreea Coman.

Suntem un popor vesel și ne plac petrecerile

Este cunoscut faptul că românii sunt un popor vesel, obișnuit să facă haz de necaz chiar și în cele mai dificile momente. Astfel, conform specialiștilor, petrecerile se află în topul preferințelor românilor, iar acestea nu sunt lipsite de cantități mari de alcool.

,,Pe lângă factorii negativi care pot conduce la creșterea consumului de alcool, este cunoscut faptul că românii au tendința de a fi veseli și petrecăreți. Aceste petreceri organizate de oameni implică și băuturi alcoolice care, de multe ori, se regăsesc pe mese din abundență. Putem spune că și acesta este unul dintre motivele pentru care România ocupă un loc fruntaș în acest top”, spune psihologul clinician.

Andreea Coman întreabă, retoric, de câte ori vedem că la o terasă, între prieteni, se consumă suc, limonadă sau alte băuturi care nu conțin alcool?

„Foarte rar, acesta este adevărul. La noi, alcoolul este asociat și cu socializarea pentru că, în multe cazuri, acesta are darul de a dezlega limbile. Astfel, discuțiile devin mai lungi, mai plăcute. Românii sunt, prin natură, petrecăreți și consumă alcool, chiar dacă acesta nu este neapărat un obicei sănătos", adaugă psihologul ieșean.

Consumul de alcool implică riscuri majore

Chiar dacă este consumat pentru a alina o suferință sau pentru a sărbători, alcoolul poate pune sănătatea în pericol. Granița dintre consum ocazional și dependență este una foarte subțire, susțin specialiștii, iar problemele de sănătate care pot apărea sunt multiple.

,,Chiar dacă nu sunt doctor, pot spune că alcoolul poate cauza multiple probleme de sănătate, acest lucru este cunoscut de toată lumea. De multe ori, alegem să neglijăm riscurile la care ne supunem organismul în momentul în care consumăm cinci beri la o petrecere. Plăcerea provocată de consumul de alcool poate conduce la dependență, este un pas foarte mic între consum ocazional și dependență", încheie Andreea Coman.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite