Violența în rândul copiilor, un fenomen tot greu de controlat. Ce spun specialiștii

0
Publicat:

În ultimele luni, România a fost zguduită de mai multe evenimente tragice în care au fost implicați minori. Agresivitatea și faptele necugetate pe care aceștia le-au făcut i-au pus pe gânduri chiar și pe psihologi.

Violență tineri SURSĂ Shutterstock
Violență tineri SURSĂ Shutterstock

Comportamentul agresiv, însoțit de multe ori de gesturi și fapte violente, tinde să devină o obișnuință în rândul minorilor din România și nu numai. Pentru toate acestea, susțin specialiștii, există și câteva explicații,ce trebuie luate în calcul pentru ca situația să poată fi redresată.

Exemplele din online pot influența negativ o persoană neformată

În ultima perioadă, tragediile provocate de minori au ținut primele pagini ale publicațiilor din România. Crimele, dar și alte fapte comise cu violență par să devină o obișnuință în rândul tinerilor. Conform psihologilor, comportamentul unui minor poate fi influențat foarte ușor, mai ales prin puterea exemplului. Astfel, de multe ori minorii își găsesc idolii în mediul online, pe rețelele de socializare, unde conținutul distribuit de utilizatori este neverificat.

,,Cei mici sunt foarte ușor de influențat și pot pica foarte repede în plasă. Puterea exemplului este foarte importantă în cazul minorilor, care își găsesc foarte repede modele în anumite persoane. Rețelele de socializare, care sunt foarte utilizate de tineri sub 18 ani, sunt pline de astfel de exemple negative. Totodată, faptul că se promovează violența și un limbaj vulgar în tot felul de videoclipuri poate fi o problemă. De multe ori, cei neexperimentați care navighează pe internet percep aceste lucruri ca pe ceva la modă. Astfel, poate apărea agresivitatea, iar aceasta, necontrolată, poate duce la incidente regretabile", precizează Andreea Coman, psiholog clinician.

Anturajul și mesajul muzicii ascultate, alți factori importanți

Conform specialiștilor, anturajul joacă un rol foarte important în formarea unui tânăr. Astfel, chiar dacă un copil primește o educație exemplară în sânul familiei, acesta nu mai poate fi controlat și în momentul în care iese pe ușă. Astfel, părinții trebuie să fie foarte atenți la comportamentul copilului pentru a putea identifica semne ce indică agresivitatea.

,,Un rol important în dezvoltarea unui copil îl joacă și anturajul. Tinerii își găsesc exemple și în cei din jurul lor iar, de multe ori, este vorba despre exemple negative. La vârste fragede, când nu au experiență, copiilor le poate fi greu să diferențieze răul de bine. Astfel, există suficiente situații în care tinerii se îndeamnă la tot felul de lucruri pentru a dovedi fiecare cât este de cool” spune psihologul clinician.

Potrivit specialistului, de aici până la o tragedie foarte fi un singur pas.

Observăm că adolescenții umblă de foarte multe ori în găști mari și au tendința de a consuma alcool, tutun și alte substanțe de la vârste tot mai fragede. Aceste substanțe pot influența comportamentul unui tânăr fără experiență. Este important ca părinții să fie atenți la aceste semne, să observe dacă intervine consumul de alcool, tutun sau alte substanțe și să poarte discuții cu adolescenții pentru a-i face să înțeleagă că nu aceasta este calea corectă", adaugă psihologul clinician.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite