De ce este mai ușor să facem foamea când se numește post intermitent. Mihaela Bilic: „Ne dă energie și chiar o stare de bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul intermitent presupune două mese principale pe zi, consumate la o distanță de șase-opt ore una de alta, fără gustări între mese. „Putem face un obicei pe viață, nu are riscuri ci doar beneficii”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

Postul intermitent presupune mâncatul la anumite ore FOTO: shutterstock
Postul intermitent presupune mâncatul la anumite ore FOTO: shutterstock

„Ne e mai ușor să facem foamea când se numește post…intermitent. Numit în engleză <intermitent fasting> acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16/8 care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de opt ore rămase să ai două mese principale. Există și alte modele: post negru timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână sau metoda cinci cu două (cinci zile din săptămână mâncăm normal, iar două zile mâncăm foarte puțin, adică 500-600 cal/zi)”, scrie dr. Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Potrivit nutriționistei, postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat, fiecare poate să-și găsească ritmul care i se potrivește. În esență presupune de mese principale în zi, consumate la o distanță de șase-opt ore una de alta, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viață: nu are riscuri, ci doar beneficii.

„Mesele rare bagă organismul în cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim și ne întărim toleranța la foame”, susține dr. Bilic. 

Cu ajutorul postului intermitent, metabolismul are de câștigat, pauzele alimentare îi dau răgazul să facă curățenie și regenerare celulară.

„Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite. Postul alimentar are efect antiaging, ameliorează diabetul de tip 2 și inhiba procesele inflamatorii. Și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus fastingul este o soluție rapidă de a slăbi, se topesc cu precădere depozitele de grăsime iar masa musculară este protejată”, explică medicul nutriționist. 

Care sunt efectele negative ale postului intermitent

Nutriționistul susține că poate apărea o ușoară deshidratare dacă nu consumăm suficiente lichide.

„La început poate apărea o stare de iritabilitate și insomnie, care dispar rapid odată ce ne intrăm în ritm. Se mai descrie o stare de slăbiciune cu somnolență până când organismul învață să facă față la foame. Apare și respirația urât mirositoare, care ne confirmă starea de acidoză, deci slăbitul funcționează!”, spune Mihaela Bilic. 

În concluzie, sunt suficiente două-trei săptămâni ca să ne obișnuim și să ne detașăm de mâncare.

„Pe lângă faptul că ne regăsim silueta, absența mâncării ne limpezește mintea, ne dă energie și chiar o stare de bine. Să mâncăm mai puțin și mai rar e sănătos, deci nu e de mirare că postul a ajuns să fie recomandat și de religie și de medicină. Merită încercat!”, încheie dr. Bilic. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite