Video Dă sau nu complicații tratamentul îndelungat cu hormoni tiroidieni? Medic: „dăm organismului ceea ce îi lipsește”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O teamă pe care mulți pacienți tratați cu hormoni tiroidieni o au este că acest tratament ar putea să „dea complicații”, administrat pe termen lung. Alte nelămuriri sunt legate de asocierea cu medicamente. Dr. Ruxandra Dobrescu a explicat pe larg ce se întâmplă de fapt.

Pacienții se întreabă dacă nu cumva tratamentul îndelungat poate avea efecte nedorite FOTO: arhiva
Pacienții se întreabă dacă nu cumva tratamentul îndelungat poate avea efecte nedorite FOTO: arhiva

„Este adevărat că apar complicații pe termen lung după un tratament îndelungat cu Euthyrox?” este întrebarea care îi neliniștește pe mulți pacienți care urmează un astfel de tratament sau care au primit o recomandare în acest sens. Medicul primar endocrinolog Ruxandra Dobrescu a explicat, într-un material video postat pe contul său de Youtube, ce se întâmplă în organism atunci când necesarul de hormoni nu mai este asigurat în mod natural, din acest motiv fiind prescris tratament substitutiv, dar și atunci când folosim doze prea mari. Important este să înțelegem de ce să nu ne temem de acest tratament.

Bolile tiroidiene sunt extrem de dese, iar cea mai frecventă dintre acestea o reprezintă hipotiroidismul, ca urmare a unei tiroidite autoimune, ori ca urmare a unei operații de tiroidă. În cazul multor persoane hipotiroidismul se instalează devreme pe parcursul vieții, astfel că există, spune medicul, grija că tratamentul îndelungat cu hormoni tiroidieni poate să ducă la probleme și la unele complicații.

Trebuie să lămurim că folosim tratamentul cu hormoni tiroidieni - că vorbim de euthyrox sau de siropul acuthyrox sau de tratamentul combinat cu novotiral - pentru a trata un hipotiroidism, adică pentru a trata un deficit de hormoni tiroidieni. Cu alte cuvinte, atunci când tiroida noastră nu mai funcționează cum trebuie, din cauza unei distrucții autoimune sau, la persoanele care nu mai au tiroidă, ca urmare a unei operații, există acest deficit de hormoni tiroidieni pentru care nu avem altă metodă de corecție, de tratament, decât să înlocuim ceea ce lipsește. Din cauza aceasta, tratamentul cu hormoni tiroidieni se numește tratament substitutiv. Adică dăm organismul ceea ce îi lipsește. De ce facem treaba asta? Pentru că hormonii aceștia tiroidieni sunt esențiali pentru viață. Așa că în lipsa unor cantități suficiente în sânge, adică la persoanele care au un hipotiroidism netratat, apar o serie de probleme și complicații din ce în ce mai severe pe măsură ce deficitul de hormoni tiroidieni se agravează”, a explicat medicul.

„Un hipotiroidism sever, netratat, duce în timp la instalarea unei come”

În primă fază apar probleme care sunt oarecum supărătoare, fără să fie neapărat amenințătoare de viață: o dispoziție mai apatică, probleme de concentrare, probleme de memorie. În timp, în schimb, se pot instala și altele mult mai complicate: depresie sau afectare cardiacă cu bradicardie, instalarea de edeme - edeme la nivelul feței, la nivelul picioarelor, dar și la nivelul inimii, adică pericardită. Crește colesterolul, cresc grăsimile în sânge. Depunerea pe vasele de sânge duce la alte probleme - boală cardiacă ischemică, și se poate ajunge chiar la infarct sau un accident vascular cerebral.

Problemele vin pentru că hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru viață, avertizează medicul. „Un hipotiroidism sever, netratat, duce în timp la instalarea unei come și într-un final la moarte. Deci, nu ne jucăm cu lucrurile astea”, avertizează dr. Dobrescu.

Medicamentul care substituie hormonul tiroidian este unul dintre cele mai studiate FOTO: arhiva
Medicamentul care substituie hormonul tiroidian este unul dintre cele mai studiate FOTO: arhiva

Teama pacienților este că tratamentul, fiind sintetic, ar putea determina, la rândul lui, probleme în timp. Medicul explică, în schimb, că de fapt dozarea corectă în sine este problema. Hormonii administrați sunt identici cu cei produși de tiroidă, iar acest tratament este studiat de peste 100 de ani.

Ce trebuie noi să înțelegem este că pastiluța de euthyrox sau siropul de acuthyrox conține fix hormonul tiroidian, adică fix levotiroxina pe care o produce tiroida noastră atunci când funcționează corect. Este o substanță obținută în laborator, dar este obținută printr-un proces de izolare, analizare și apoi sinteză a unei molecule identice cu cea naturală. Așadar, pur și simplu, tratăm și înlocuim un hormon care ne lipsește cu un hormon identic, doar că vine din cutia de euthyrox sau vine din flaconul de acuthyrox. Și dacă e să vorbim așa, acești hormoni tiroidieni sunt probabil printre cele mai bine cunoscute medicamente aflate în acest moment pe piață, pentru că deja avem o istorie lungă. Prima dată, levotiroxina a fost izolată în laborator în 1914 de Edvard Kendall, în laboratorul lui de la Mayo Clinic. Deci avem deja mai bine de 100 de ani de istoria levotiroxinei. Ea a fost ulterior sintetizată pentru prim dată în laborator prin anii '20 și a devenit baza tratamentului cu hipotiroidism de cel puțin 50 de ani”, a precizat medicul.

Când și de ce pot să apară complicații

Medicul Ruxandra Dobrescu le recomandă pacienților să urmeze tratamentul cu toată încrederea. Probleme pot să apară, însă asta înseamnă că fie tratamentul nu este urmat conform indicațiilor medicului, fie doza nu este cea potrivită.

De exemplu, dacă avem o persoană cu un hipotiroidism foarte sever, care a fost netratată mult timp, în această situație organismul este atât de deficitar în hormon tiroidian, atât de sărac și atât de însetat, să spunem, că dacă începem tratamentul cu o doză mare de hormon tiroidian, această doză începută brusc poate duce la niște complicații. Și cele mai frecvente și cele mai periculoase sunt efectele nocive asupra inimii, mai ales la o persoană în vârstă și eventual cardiacă. De exemplu, o doză mare de hormon tiroidian la o persoană în vârstă cu probleme cardiace poate să precipite o ischemie cardiacă și, Doamne-ferește, un infarct”, explică medicul.

Niciodată tratamentul nu se începe cu doze mari, mai precizează dr. Dobrescu, în funcție de situația particulară a fiecărui pacient va iniția tratamentul cu doze mici, pe care le va crește treptat, astfel încât organismul să se reobișnuiască cu hormonul tiroidian atât de necesar.

Dacă avem sau nu doza potrivită de hormon tiroidian se poate verifica făcând analizele de tiroidă, în principal TSH și FT4, analize pe care ni le recomandă de rutină medicul nostru endocrinolog. „În funcție de un set inițial de analize, medicul ne va recomanda care e doza potrivită cu care să începem și va recomanda ulterior când să mai repetăm analizele și în funcție de aceste analize va ajusta tratamentul, astfel încât să găsim doza potrivită pentru noi. Nu există o doză standard, valabilă, universal, pentru toată lumea. Sunt persoane care pot avea nevoie de doze mai mici, care sunt mai sensibile. Sunt persoane care, din cauza unor probleme, să zicem, de absorbție intestinală, pot avea nevoie de doze mari de hormon tiroidian, fără ca asta să reprezinte o problemă”, mai punctează medicul.

Atunci când analizele noastre sunt foarte bune pe o anumită doză de euthyrox, asta semnalizează că aceea este doza de care avem nevoie pe termen lung. „Sigur, nu urmăm această doză continuu în orb, ci din când în când mai trebuie făcute analize și recomandarea este, chiar la o persoană bine echilibrată pe o anumită doză, analizele de tiroidă să fie repetate la șase luni sau la un an, în funcție de situația particulară”, adaugă medicul.

La doze prea mici de hormon apar complicațiile anterior amintite, în timp ce la doze prea mari pot să apară: agitație, anxietate, atacuri de panică, palpitații care pot să meargă până la aritmii, precipitarea unui eveniment ischemic la o persoană care suferă de o boală cardiacă ischemică, tendință de scădere în greutate necontrolată și, pe termen lung, crește riscul de osteoporoză, care devine o complicație potențial serioasă, mai ales la o persoană mai avansată în vârstă.

De ce folosirea hormonilor tiroidieni pentru a slăbi nu este deloc o idee bună

Pentru cǎ administrat în doză mare acest hormon poate să aibă și efect de scădere în greutate, de-a lungul timpului, mai spune dr. Dobrescu, a existat ideea de a fi folosite pentru a trata obezitatea. „Dar, ghici ce, rezultatul n-a fost unul bun, pentru că pe lângă această tendință de scădere în greutate, sigur, pe care o dă hipertiroidismul indus pe tratament, apar și toate celelalte complicații ale hipertiroidismului. Adică anxietate, atacuri de panică, palpitații, probleme cu somnul și așa mai departe. Deci nu folosim hormonii tiroidieni ca medicamente de slăbit”, atrage atenția endocrinologul.

Dr. Ruxandra Dobrescu răspunde și la întrebarea privind necesitatea administrării unor medicamente pentru protejarea ficatului sau a stomacului, lămurind pacienții că nu există motiv pentru a proteja organismul de un hormon care e identic cu cel natural. Cu toate acestea există o precauție, iar aceasta este legată de pacienții care folosesc medicamente antiacide și care trebuie să administreze medicamentele de tip pansament gastric la 3-4 ore după administrarea hormonului, pentru a nu risca încetinirea absorbției acestuia.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite