Cum să recunoşti ciroza hepatică de la primele semne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ficatul este cel mai mare organ intern. Cântăreşte aproximativ 2 kilograme, fiind numit şi motorul principal al organismului datorită rolului extrem de important pe care îl are.

Din păcate, ciroza este o afecţiune dură în care ficatul se deteriorează încet, lent, adesea asimptomatic până într-un anumit stadiu şi nu mai poate funcţiona normal datorită unor leziuni continue pe termen lung. De cele mai multe ori simptomele afectării ficatului se pot observa prea târziu.

Care sunt funcţiile ficatului

Organ complex ajută la preluarea, depozitarea şi procesare tuturor nutrimenţilor din alimentaţia ta. Crează proteine noi, ajută la crearea de factori de coagulare şi la menţinerea imunităţii. Mai mult de atât este responsabil cu crearea bilei care ajută organismul să absoarbă şi să alimine colesterolul rău şi grăsimile din organismul tău. Atunci când te afli sub tratament medicamentos se ocupă cu protejarea organismului de efectele lor nocive.

O viaţă sănătoasă şi longevivă are nevoie de un ficat sănătos care se menţine cu un stil de viaţă echilibrat.

Care sunt afecţiunile ficatului

Printre afecţiunile sale ciroza este cea mai grea de înfruntat. Aceasta are mai multe cauze ce contribuie la instalarea ei. Printre cele mai des întâlnite se află hepatita C şi B cronică, consumul excesiv de alcool, boala ficatului gras noon-alcoolic cunoscută şi sub denumirea de steatopetatită non-alcoolică.

Există cazuri în care bolile ficatului se moştenesc, sau se contactează infecţii virale rare care afectează ficatul şi produc dezechilibra grave în organism.

Simptomele incipiente ale cirozei

Chiar dacă eset greu să observi momentul în care ficatul începe să fie afectat de diverşi factori nocivi atât înterni cât şi externi, pe măsură ce boala avansează este mai mult decât posibil să te confrunţi cu simptome precum oboseala accentuară, pierderea în greutate fără să ţii diete sau să faci sport excesiv, mâncărimi la nivelul pielii, scăderea apetitului sau senzaţia de balonare excesivă a abdomenului deşi nu ai mâncat şi nu ai băut nimic care să favorizeze acest fenomen.

Află pe clicksanatate.ro cum se pune diagnosticul de ciroză hepatică!

Aceste alimente îţi distrug lent ficatul!

Cea mai bună modalitate de detoxificare

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite