Cum recunoști o hernie abdominală?
0Herniile abdominale sunt des întâlnite atât în populația adultă, cât și la cea pediatrică, fiind caracterizate de exteriorizarea sub piele a unui organ din abdomen sau țesut, printr-un punct slab preexistent al peretelui muscular. Din cauză că nu trec de la sine, ci cresc în dimensiuni și se complică, herniile abdominale au nevoie aproape întotdeauna de tratament chirurgical, acesta fiind și singura soluție terapeutică eficientă. În funcție de caz, de dimensiunea herniei și de simptomatologie, intervenția chirurgicală poate fi indicată chiar în momentul diagnosticării, dar și după o urmărire a evoluției în timp. În prezent, herniile abdominale pot fi tratate și minim invaziv – laparoscopic sau robotic, operațiile urmărind reintroducerea organului herniat în abdomen și întărirea peretelui abdominal cu o plasă chirurgicală, pentru a preveni recidiva.
Hernia abdominală este ușor de recunoscut prin prezența unei umflături sub piele, care poate fi mai pronunțată atunci când pacientul stă în picioare sau atunci când tușește sau strănută. Această proeminență prin piele poate fi însoțită și de durere, de altfel cel mai frecvent simptom al herniei abdominale, dar și de senzație de arsură, înțepătură sau presiune în zona afectată.
Există mai multe tipuri de hernii abdominale, cea mai frecventă fiind însă hernia inghinală. Aceasta reprezintă 75% din totalul herniilor și apare atunci când o parte din țesutul abdominal, de regulă intestinul, pătrunde în canalul inghinal – acea structură anatomică prin care, la bărbați, trec vasele de sânge și cordonul spermatic, iar la femei, ligamentul rotund.
Un alt tip de hernie frecvent întâlnit este hernia ombilicală. Aceasta poate fi congenitală, ceea ce face să fie mai des întâlnită la bebeluși și la copiii mici, însă poate fi și dobândită. Adulții se pot confrunta cu o astfel de problemă medicală în timpul vieții, dacă există factori predispozanți, cum ar fi, de exemplu, ridicarea de greutăți. În hernia ombilicală, un segment intestinal se exteriorizează pe sub piele, în zona buricului, de aici și denumirea de hernie ombilicală.
Pacienții se pot confrunta, de asemenea, și cu hernii epigastrice, postincizionale (în urma unei intervenții chirurgicale), femurale. Netratate corespunzător, acestea se pot complica prin încarcerare sau strangulare, aceasta din urmă fiind o urgență chirurgicală deoarece într-o astfel de situație vascularizația organelor herniate este oprită. Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, consultul medical nu trebuie întârziat. Medicul va examina clinic pacientul și va indica efectuarea unor analize și investigații imagistice – ecografie abdominală, CT abdominal sau radiografie pulmonară.
Pacienții au acces la SANADOR la consulturi medicale asigurate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, pentru diagnosticul corect al herniilor abdominale. Operațiile de reparare a herniilor abdominale sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR, ori de câte ori este posibil, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică. Intervențiile minim invazive oferă pacienților avantajul unor incizii de mici dimensiuni, cu risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată. Pentru cazurile în care există indicație pentru tratament chirurgical cu ajutorul robotului, Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu cel mai avansat sistem robotic existent în acest moment în lume, prin tehnologia pe care o utilizează: da Vinci Xi.
Acesta permite efectuarea unor manevre chirurgicale ample, de o mare finețe, ajutând chirurgul să abordeze structuri anatomice greu de accesat în alte condiții. Iar imaginea de înaltă rezoluție, tridimensională, mărită de până la 10 ori, dă posibilitatea medicului de a vedea chiar și cele mai mici structuri anatomice, cum sunt filetele nervoase subțiri sau vasele de sânge minuscule. În acest fel, intervențiile se desfășoară în condiții de maximă siguranță, cu rezultate foarte bune.