Articol publicitar

Cum putem preveni cancerul de col uterin?

0
0
Publicat:

Putem reduce riscul apariției cancerului de col uterin prin:

imagine generala articole cancer col uterin jpg

Limitarea numărului de parteneri sexuali și amânarea debutului activității sexuale

Vaccinare împotriva HPV

Administrarea vaccinului împotriva infecției cu HPV reduce riscul de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer legate de HPV. Vaccinul protejează împotriva infecției cu HPV care cauzează majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Vaccinarea împotriva HPV reduce riscul apariției cancerului de col uterin cu peste 70%. Acesta protejează și împotriva a 2 tipuri de HPV care cauzează majoritatea cazurilor de veruci genitale.

Testare HPV și Babeș-Papanicolaou

Testele HPV și Babeș-Papanicolaou pot depista leziuni precanceroase ale colului uterin, astfel încât acestea pot fi monitorizate și tratate. Chiar daca sunt vaccinate împotriva HPV femeile ar trebui sa mai facă teste de screening, deoarece screeningul poate detecta si alte modificări ale colului uterin.

Protejare în timpul sexului

Riscul de cancer de col uterin poate fi redus dacă se iau măsuri pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual și limitarea numărului de parteneri sexuali. Atenție, prezervativul nu oferă protecție completă împotriva infecției cu HPV.

Renunțare la fumat

Există strategii de renunțare la fumat care pot fi discutate cu un medic sau cu o persoană de specialitate.

Programează-te ACUM, pentru un test gratuit de screening al cancerului de col uterin! Test Babeş-Papanicolaou dacă ai vârsta cuprinsă între 24-29 de ani și test HPV dacă ai vârsta cuprinsă între 30-64 de ani.

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/257/4/9/120798 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite