Cum ne îmbolnăveşte sărăcia: lipsa hranei creşte numărul episoadelor hipoglicemice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sfârşit de lună, când banii din salariu s-au consumat deja, săracii ajung mai des la camera de gardă din cauza hranei insuficiente FOTO Shutterstock
La sfârşit de lună, când banii din salariu s-au consumat deja, săracii ajung mai des la camera de gardă din cauza hranei insuficiente FOTO Shutterstock

Oamenii care au venituri mici sunt cu 27% mai supuşi riscului de a fi spitalizaţi din cauza hipoglicemiei, mai ales la sfârşit de lună când s-au terminat banii provenind din salariile mici, din ajutoarele sociale sau din alocaţiile pentru copii, conform unui studiu american.

Un studiu realizat în California, SUA, sugerează faptul că săracii ajung la camera de gardă, în special la sfârşitul lunii, din cauza scăderii glicemiei. Acest lucru se întâmplă pentru că, pur şi simplu, nu mai au ce să mănânce, notează „The Atlantic“.

Oamenii care se chinuie să supravieţuiască de la salariu la salariu (sau de la ajutor de şomaj la ajutor de şomaj) rămân fără bani la sfârşit de lună şi sunt nevoiţi să reducă cheltuielile, inclusiv pe cele pentru alimente. În cazul în care suferă de diabet, foamea se poate transforma într-o problemă de sănătate mult mai gravă: hipoglicemie. 

Cercetătorii americani au descoperit, folosindu-se şi de statisticile din spitale, că oamenii cu venituri mici sunt cu 27% mai supuşi riscului de a fi spitalizaţi din cauza scăderii glicemiei. Aşa s-a născut întrebarea dacă oamenii săraci nu cumva au tendinţa de a avea o sănătate precară în general. Răspunsul a fost da. Alimentaţia proastă, grijile şi condiţiile de viaţă sunt cauze ale unei sănătăţi precare. 

Din această cauză oamenii de ştiinţă au studiat statisticile săracilor privind o boală comună care nu ţine seama de dietă, cum ar fi apendicita. În cazul acestei afecţiuni nu s-a observat nicio schimbare semnificativă: săracii şi bogaţii erau la egalitate. Cu alte cuvinte, oamenii săraci nu au nevoie de îngrijiri suplimentare la sfârşitul lunii pentru orice fel de boală, ci doar pentru tulburările care se înrăutăţesc atunci când nu te hrăneşti suficient.

Soluţiile americanilor la această problemă sunt simple: „Putem începe să dăm salariile de două ori pe lună, să le oferim angajaţilor care câştigă minim pe economie mai multe bonuri de masă. Pe termen scurt acest lucru i-ar putea ajuta pe oameni să se descurce mai bine de la lună la lună. Însă problema de bază va rămâne: sărăcia“, notează „The Atlantic“.

Sărăcia cere sărăcie. Însă, orice opreşte cercul acesta vicios de slujbe prost plătite, sănătate precară şi cămine destrămate, poate ajuta la reducerea cheltuielilor în alte zone“, conchide publicaţia americană.


Citeşte şi:

Acord pentru combaterea bolilor asociate sărăciei, semnat de Uniunea Europeană şi fundaţia lui Bill Gates

Uniunea Europeană şi Fundaţia Bill&Melinda Gates au semnat un acord privind combaterea bolile asociate sărăciei, ce afectează peste un miliard de persoane. Printre obiectivele parteneriatului semnat la Paris se numără şi elaborarea unui produs medical nou în fiecare an, care să trateze aceste persoane.

Sărăcia din copilărie scade rezistenţa la gripă şi răceală în viaţa adultă

Un copil sărac devine mai predispus la răceli atunci când ajunge adult, conform unui studiu. Cercetătorii au descoperit că statutul socioeconomic din timpul copilăriei influenţează rezistenţa la virusuri din viaţa de adult.

Eroii de lângă noi: oameni care luptă pentru a crea o lume mai bună

Medicina modernă este remarcabilă, dar numai dacă ai acces la ea. În multe ţări, inclusiv în SUA, oamenii suferă din cauza faptului că nu reuşesc să primească îngrijirile medicale necesare. Însă există şi persoane obişnuite care au decis să schimbe faţa medicinei. Au devenit doctori, şoferi şi chiar inventatori pentru a-şi ajuta semenii.

Un raport despre destabilizarea climei anunţă un viitor sumbru pentru omenire: foame, violenţă, boli şi sărăcie

Un raport asupra evoluţiei climei de-a lungul secolului XXI a „scăpat“ de la ONU şi prezintă concluzii sumbre. Acesta va fi publicat oficial în martie, dar până atunci poate fi consultat de către guvernele lumii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite