Sărăcia din copilărie scade rezistenţa la gripă şi răceală în viaţa adultă

0
0
Statutul social din copilărie influenţează riscul de a contacta răceala FOTO Shutterstock
Statutul social din copilărie influenţează riscul de a contacta răceala FOTO Shutterstock

Un copil sărac devine mai predispus la răceli atunci când ajunge adult, conform unui studiu. Cercetătorii au descoperit că statutul socioeconomic din timpul copilăriei influenţează rezistenţa la virusuri din viaţa de adult.

Oamenii de ştiinţă au asociat sărăcia resimţită de copii şi lungimea telomerilor la maturizare. Telomerii sunt capetele cromozomilor, similare cu bucăţelele de plastic de la capătul şireturilor care le împiedică să se deşire. Aceşti telomeri au fost asociaţi în trecut cu îmbătrânirea celulară, dar şi cu susceptibilitatea la bolile infecţioase, notează „Huffington Post“.

Cercetătorii au studiat lungimea telomerilor a 152 de adulţi sănătoşi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani. Participanţii la studiul realizat de Universitatea „Carnegie Mellon“ din SUA au fost rugaţi să răspundă la întrebări despre statutul social din copilărie, dacă părinţii deţineau o casă sau locuiau cu chirie, o întrebare considerată etalon a statutului social.

În cadrul studiului s-a descoperit o asociere între lungimea telomerilor şi numărul de ani în care părinţii participanţilor au fost proprietarii casei în care au locuit. Cu cât numărul de ani în care părinţii au deţinut o casă era mai mic, cu atât era mai micăşi lungimea telomerilor. Mai precis, pentru fiecare an între vârsta de 1 şi 18 ani în care părinţii nu au fost proprietarii unei case, participanţii aveau o lungime a telomerilor mai scurtă cu 5%.

În cea de-a doua parte a studiului, participanţii au fost expuşi la rinovirus. Au fost ţinuţi în carantină timp de cinci zile, iar cercetătorii i-au examinat pentru a vedea dacă se îmbolnăvesc. Au descoperit faptul că participanţii care fuseseră mai săraci în copilărie au fost cei mai predispuşi să se îmbolnăvească după expunerea la rinovirus, cu riscuri de 9% mai mari pentru fiecare an în care părinţii lor nu au fost proprietarii unei case în timpul copilăriei lor.

Aceste descoperiri ne oferă indicii importante despre cum mediul în care creştem influenţează sănătatea noastră ca adulţi“, declară Sheldon Cohen, profesor la Universitatea „Carnegie Mellon“ şi cercetător în cadrul acestui studiu.

Cercetările anterioare ale profesorului Cohen au demonstrat că lungimea telomerilor din celulele imune influenţează riscul de infecţie cu rinovirus. Totuşi, a fost demonstrată doar o asociere între lungimea telomerilor şi riscul de infecţie la persoanele de peste 22 de ani, cu accentul pus pe faptul că acest risc creşte odată cu vârsta.


Citeşte şi:

Tot mai mulţi români sunt dependenţi de picăturile de nas

Milioane de oameni din toată lumea sunt dependenţi de sprayurile pentru desfundarea nasului, arată statisticile. Problema este că majoritatea nu au nevoie de astfel de ajutoare.

De ce să nu te duci la serviciu dacă ai răcit

Un adult răceşte cam de două-trei ori pe an, fiecare răceală ţinând aproximativ o săptămână, uneori mai mult. Să stai acasă atunci când eşti bolnav înseamnă să-ţi risipeşti zilele de concediu, sau măcar parte din ele. Dar, deşi e tentant să te duci la serviciu atunci când eşti bolnav (fie că ai un termen-limită, fie că vrei să-ţi mai păstrezi din zilele de concediu, fie că eşti dependent de muncă), e mai bine să stai acasă.

Cum să-ţi protejezi copiii în sezonul rece

Cele mai rele şi mai înspăimântătoare răceli le are copilul tău. Când îl auzi cum se chinuie să respire prin nasul înfundat sau când te trezeşti în miez de noapte şi copilul are deja febră mare, simţi că ai face orice pentru a-l vedea vindecat. Acum, că s-a răcit vremea, copiii sunt şi mai predispuşi la infecţii. Am intrat în anotimpul gripei.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite