FOTO Destine incredibile în topul „luptătorilor“. Săraci lipiţi în trecut, putred de bogaţi azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Banul la ban trage“, spune o vorbă din popor, dar nu este şi cazul exemplelor trecute în revistă de publicaţia Business Insider. Ambiţia de a-şi depăşi condiţia i-a determinat pe unii dintre protagoniştii clasamentului să-şi clădească averi de miliarde de dolari, chiar dacă unii dintre ei au fost acuzaţi că au „călcat pe cadavre“ pe drumul către succes.

Origini mai mult sau mai puţin umile au constituit motorul care a pus în mişcare imensa dorinţă de a reuşi a unora dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, nicidecum obstacole aşa cum se dovedesc pentru mulţi alţii. Determinarea, curajul şi o doză de noroc sunt ingredientele care, folosite aşa cum trebuie, pot schimba destine triste în poveşti cu final fericit, scrie Business Insider.

1. Howard Schultz, preşedintele şi proprietarul Starbucks

Fondatorul reţelei internaţionale de cafenele Starbucks, Howard Schultz, a crescut într-un complex de locuinţe pentru familii nevoiaşe. Într-un interviu oferit publicaţiei Daily Mirror, Schultz mărturisea că în copilărie a simţit mereu că trăia în spatele unui zid: „Ştiam că oamenii de dincolo au la dispoziţie mai multe resurse, mai mulţi bani, că sunt mai fericiţi. Şi dintr-un motiv anume, nu ştiam de ce sau cum, îmi doream nespus să pot escalada zidul acela şi să realizez ceva despre care oamenii îmi spuneau că este imposibil de atins. Poate că acum mă îmbrac în costum şi port cravată, dar ştiu foarte bine de unde am plecat şi încă ştiu cum este acolo.“ 

Schultz a ajuns să urmeze cursurile Universităţii din Michigan, SUA, numai pentru că a reuşit să obţină o bursă sportivă. După terminarea studiilor s-a angajat ca agent de vânzări la Xerox, iar la scurt timp a preluat conducerea lanţului de cafenele Starbucks, care avea la acel moment numai 60 de reprezentanţe pe tot cuprinsul SUA. Peste ani, Schultz a preluat lanţul de cafenele şi după o expansiune internaţională agresivă a crescut numărul cafenelelor la peste 16.000.

Avere: 2 miliarde de dolari - septembrie 2013

image

Foto nbcnews.com

2. Ken Langone, investitor şi co-fondator Home Depot

Părinţii afaceristului american au muncit din greu, tatăl ca instalator şi mama pe post de chelneriţă, pentru ca fiul lor să urmeze Universitatea Bucknell. În dorinţa ca băiatul să urmeze şcoala, aceştia au ipotecat până şi casa. De asemenea, pe parcursul studiilor, Ken Langone a avut tot felul de joburi: a săpat şanţuri şi a fost ajutor de măcelar. În 1968, Langone a preluat, în parteneriat cu Ross Perot, compania Electronic Data Systems (subdivizie a Hewlett Packard), pentru ca doi ani mai târziu să pună bazele Home Depot (considerată la acest moment cea mai mare companie din lume din domeniul comerţului cu amănuntul), alături de Bernard Marcus. 

Avere: 2, 1 miliarde de dolari - septembrie 2013

image

Foto nytimes.com

3. Oprah Winfrey, prezentatoare, realizatoare şi producătoare de televiziune, actriţă 

Nascută într-o familie modestă din Mississippi, Oprah Winfrey a reuşit să obţină o bursă la Universitatea de Stat din Tennessee, SUA, iar la 19 ani devenea primul corespondent de televiziune afroamerican din Nashville, SUA. În 1983, Winfrey s-a mutat la Chicago unde a început să lucreze pentru un matinal de televiziune, emisiune care avea să devină peste ani celebrul The Oprah Winfrey Show.

Avere: 2,9 miliarde de dolari - septembrie 2013

image

FOTO AFP

4. Shahid Khan, proprietarul companiei Flex-N-Gate şi al clubului de fotbal Fulham

Afaceristul american de origine pakistaneză a spălat vase pentru 1,20 de dolari pe oră la venirea sa în State, un loc de muncă pe care l-a păstrat pentru a se întreţine pe timpul facultăţii. De asemenea, în paralel cu Universitatea din Illionois, Shahid s-a angajat la fabrica Flex-N-Gate, care produce echipamente şi sisteme auto pentru companii din industria auto. După terminarea facultăţii, tânărul a fost promovat la poziţia de inginer, iar în 1978 şi-a pus pe picioare propria afacere. Doi ani mai târziu cumpăra firma Flex-N-Gate de la fostul său patron, pentru ca astăzi să fie preşedintele uneia dintre cele mai puternice companii din lume. Shahid Khan este cea mai bogată persoană de origine pakistaneză.

Avere: $3,8 miliarde de dolari -  septembrie 2013

image

Foto telegraph.co.uk

5. Kirk Kerkorian, „tatăl“ Las Vegas-ului

Proprietarul unora dintre cele mai mari complexuri hoteliere din Oraşul Păcatelor, americanul de origine armeană s-a lăsat de şcoală pe când era în clasa a-VIII-a. Pasionat de box, Kerkorian s-a dovedit un sportiv foarte talentat şi a câştigat mai multe competiţii care i-au adus porecla de „Rifle Right“ Kerkorian (Croşeu ca din puşcă). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kerkorian a lucrat pentru Forţele Aeriene ale Armatei Britanice şi, în timp, după ce a strâns ceva bani, a devenit proprietarul unei mici companii aviatice. Banii câştigaţi astfel a început să-i investească în cumpărarea parcelelor de pământ din Las Vegas. În 1968 şi-a vândut compania aviatică pentru 104 milioane de dolari şi a demarat construcţia celor mai mari şi mai vestite hoteluri din Las Vegas, printre care MGM Grand Hotel and Casino, The Mirage, dar a dezvoltat afaceri şi în insustria auto. Kerkorian nu a terminat niciodată liceul. 

Avere: $3.9 miliarde de dolari – septembrie 2013

image

Foto earlyvegas.com

6. John Paul DeJoria, preşedintele şi CEO al saloanelor de înfrumuseţare John Paul Mitchell Systems

Chiar înainte să împlinească zece ani, DeJoria, fiul unor imigranţi de origine italiană şi greacă, vindea felicitări de Crăciun şi ziare pentru a-şi întreţine familia. După ce părinţii au divorţat şi mama nu a mai putut avea grijă de cei doi copii, John a fost trimis, împreună cu fratele mai mare, la un orfelinat. Înainte de a se înrola în armată, se pare că DeJoria a făcut parte dintr-o bandă de tineri delicvenţi. Sătul de viaţa plină de neajunsuri, John a terminat stagiul militar şi s-a angajat în cadrul Redken Laboratoires, o divizie a grupului de cosmetice L’Oreal care produce produse profesionale pentru îngrijirea părului, dar a fost dat afară în urma unor neînţelegeri. DeJoria a împrumutat 700 de dolari şi împreună cu hairstilistul Paul Mitchell a pus bazele companiei de cosmetice profesionale John Paul Mitchell Systems. O vreme a vândut produse din uşă în uşă, perioadă în care a locuit, practic, în maşină. La acest moment este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume şi şi-a diversificat afacerile, fiind implicat inclusiv în industria producătoare de alcool.

Avere: 4 miliarde de dolari - septembrie 2013

image

Foto forbes.com

7. Do Won Chang, fondatorul lanţului de magazine Forever 21

Do Won Chang şi soţia, Jin Sook, au plecat din Coreea şi s-au stabilit în SUA, în 1981. Cuplul a muncit pe brânci în primii ani. Do Won Chang a lucrat ca om de serviciu, s-a angajat la o benzinărie şi într-o cafenea. Uneori avea şi trei joburi în acelaşi timp pentru a strânge suficienţi bani ca să-şi atingă scopul: deschiderea unei mici afaceri. S-au lansat pe piaţa de retail în 1984, când au deschis primul magazin din ceea ce avea să devină lanţul internaţional de magazine Forever 21. La acest moment, compania deţine peste 480 de magazine în SUA, Europa, Asia şi Orientul Mijlociu, care aduc un venit de peste 3 miliarde de dolari anual.   

Avere: 5 miliarde de dolari  - septembrie 2013

image

Foto therichest.com

8. Ralph Lauren, creator de modă şi om de afaceri

Ralph Lifshitz s-a născut în Bronx, SUA, într-o familie de imigranţi polonezi, iar talentul şi spiritul întreprinzător al acestuia s-au făcut remarcate încă din timpul facultăţii, când crea şi le vindea colegilor cravate. La 16 ani, Ralph şi-a schimbat numele de familie, din cauza căruia fusese mereu batjocorit. „Numele meu, Lifshitz, conţine şi termenul shit în el (rahat, în limba engleză- n.r), iar în copilărie am îndurat multe răutăţi din partea copiilor din cartier. De aceea am decis să-l schimb“, explica Ralph Luren în emisiunea lui Oprah Winfrey. La începuturile sale, Ralph a fost vânzător într-un magazin Brooks Brothers, apoi s-a angajat ca reprezentant de vânzări la o fabrică producătoare de cravate. Frustrat pentru că şefii lui nu au acceptat să producă un model de cravată realizat de el, Ralph Luren a demisionat şi a început să vândă pe cont propriu, în magazine mici, cravatele create de el. A continuat astfel până în 1967, când celebrul magazin de lux Neiman Marcus i-a făcut o comandă de 500.000 de cravate. Anul următor, Ralph a pus bazele brandului Polo Ralph Lauren.

Avere: 7.7 miliarde de dolari - septembrie 2013

Ralph Lauren Mediafax/AFP

FOTO Mediafax

9. Francois Pinault, preşedintele şi fondatorul companiei Kering

Mogulul industruiei de lux, francezul Francois Pinault a renunţat la liceu în 1974 sătul să mai fie ridiculizat pentru că este sărac, după cum a povestit chiar el. Pinault este recunoscut pentru stilul său de „prădător“ în afaceri, faimă câştigată pentru că pândeşte momentul în care companiile au probleme financiare pentru a le prelua pe o nimica toată. Compania sa deţine nume mari din industria modei, printre care Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen şi Yves Saint Laurent, dar şi casa de licitaţii Christie’s, printre multe altele.

Avere: 15 miliarde de dolari – martie 2013

image

Foto bornrich.com

10. Leonardo Del Vecchio, fondator Luxottica, proprietarul Ray-Ban

Leonardo a crescut într-un orfelinat din Italia după ce tatăl său a murit cu cinci luni înainte să se nască, iar mama nu şi-a putut întreţine cei cinci copii. Pentru o vreme a lucrat într-o fabrică unde făcea matriţe pentru piese auto şi rame pentru ochelari, iar în timpul unui accident de muncă şi-a retezat un deget. La 23 de ani, Del Vecchio şi-a deschis propriul magazin de matriţe, firmă pe care a reuşit să o transforme în cea mai mare companie producătoare de ochelari de soare şi de vedere, care deţine branduri precum Ray-Ban, Oakley, Vogue, Sunglass Hut etc.

Avere: 15.3 miliarde de dolari – martie 2013

image

Foto corriere.it

11. George Soros, preşedinte, fondator Soros Fund Management

George Soros, născut la Budapesta, în familia scriitorului evreu Tivadar Soros, a supravuieţuit Holocaustului evreilor din Ungaria pozând în nepotul unui angajat al Ministerului Agriculturii. În 1947, Soros a fugit la unchiul său din Londra, iar acesta i-a plătit studiile, dar tânărul a trebuit să-şi câştige proprii bani penru a se întreţine. A cărat bagaje în gară şi a schimbat câteva joburi de chelner până când a absolvit prestigioasa London School of Economics. Înainte de a se angaja la o bancă, Soros a lucrat şi într-un mic magazin de suvenire. A devenit un nume după ce, în anul 1992, a mizat la bursă pe deprecierea lirei sterline şi a făcut un profit de un miliard opt sute de milioane de dolari. Urmare a perioadei destul de grele pe care a trăit-o în anii facultăţii, George Soros a creat burse pentru a ajuta studenţii meritorii din diverse colţuri ale lumii.   

Avere: 20 de milarde de dolari – septembrie 2013


 FOTO Reuters 

George Soros
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite