Cum combatem eficient durerile? Aflaţi trucuri la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem mari consumatori de medicamente şi de unguente analgezice, arată studiile. Şi totuşi, cât de bine controlăm durerea în tara noastră? Discutăm despre terapia durerii cu conf. dr. Elena Copaciu, medic primar anestezie terapie intensivă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Principalele idei atinse:

Sunt oameni care nu simt durerea. Puţini. Este o chestiune genetică, se numeşte anestezie congenitală. Oameni care nu au prin naştere gene prin care se codează informaţiile legate de durere. Aceşti oameni sunt cumva nişte martiri pentru că durerea este un semnal biologic foarte util pe care îl primeşte creierul printr-o ţesătură extrem de complexă de receptori situaţi în diferite ţesuturi – în piele, în capsulele articulare, în învelişul osului, în învelişurile organelor interne. În urma analizei de către structurile cerebrale centrale ia naştere percepţia dureroasă în urma căreia punem în acţiune mecanismele de apărare şi generează reflexele.

Cei care nu au mecanisme de apărare pot fi victimele unor accidente grave.

Vorbim de durerea acută, nu de cea cronică. În patologia sistemului nervos senzorial diagnosticul e foarte greu de pus.

Fiecare persoană are alt prag de durere modulat de foarte mulţi factori individuali: de experienţe anterioare, de felul în care au fost gestionate, de impactul psihic şi emoţional. Aşadar, nu se poate vorbi de durerea unei naţii întregi, ci doar de durerea fiecăruia dintre noi.

Durerea e simptomul de care oamenii se tem cel mai mult.

Nu e simplu de diagnosticat un pacient cu durere cronică.

E important în gestionarea unei dureri dacă este nou apărută, dacă nu seamănă cu o altă durere avută în trecut, dacă e însoţită de nişte semnale de alarmă. Dacă nu trece într-un timp rezonabil, atunci trebuie să caute cauza durerii.

Dintr-un studiu făcut de Asociaţia Română pentru Studiul Durerii pe persoane cu vârste între 18 şi 50 de ani, cu studii universitare a rezultat că oamenii se automedicaseră în primul rând pentru cefalee, pe locul al doilea erau durerile periodice la femei, apoi durerile de dinţi şi pe locul al patrulea cele osteoarticulare sau musculoscheletale.

Când luăm o pastilă de orice fel trebuie să ştim foarte exact ce înghiţim. Nu sunt bomboane. Aceste pastile au o subtanţă activă, au aditivi, excipienţi care pot da reacţii adverse. Trebuie să te informezi despre siguranţa produsului.

Studii atente realizate în ultimele decenii pe medicamente precum paracetamolul, antiinflamatoriile nesteroidiene, medicamente pe care oamenii le iau foarte des, au dovedit reacţii adverse în domeniul cardiovascular, care pentru multe din ele au dus la limitări de prescripţii. Reacţiile pot fi grave: risc de infarct, de tromboză. Limitările şi de doză şi de durată de administrare sunt importante.

Algocalminul şi medicamentele care conţin metamizol se dau doar cu prescripţie. Producătorul a cerut limitarea de prescriere din pricina riscului de efecte secundare.

Durerea cronică scade pragul de durere, la fel şi depresiile şi anxietăţile.

În anumite situaţii acute, organismele noastre eliberează opioide endogene pentru a ne face mai rezistenţi la durere. Răniţii din Revoluţie nu se plângeau de durere deşi aveau răni foarte urâte. Motivaţia era foarte puternică. În timp însă multe dintre acestea s-au transformat în dureri cronice.

Durerea cronică este codificată ca atare de multe sisteme sanitare. De multe ori, în cazul durerii cronice nu mai există o leziune tisulară care să semnaleze că e un pericol şi să genereze reflexele de apărare

Disfuncţia sistemului nervos de a procesa informaţii se numeşte durere neuropatică şi foarte greu de tratat.

Tratamentul farmacologic împotriva durerii nu are o speranţă neapărat în viitorul apropiat, ci doar modul în care se administrează substanţele pe care le cunoaştem şi cu reacţiile adverse pe care le descoperim aproape în fiecare zi.

Se insistă azi pe tratamentele nefarmacologice ale durerii. Mă refer la tehnicile de infiltrare ghidată în articulaţii, la nivelul coloanei, la neurostimulare şi neuromodulare, de pompe implantabile la nivelul măduvei spinării.

Nu cred că există vreo situaţie în care durerea să nu trebuiască tratată.

Gelurile, cremele, unguentele au efecte pur locale.

În România, sunt puţini specialişti în terapia durerii, dar important este că ei încep să apară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite