COVID-ul de vară bagă tot mai mulți români în spitale. Întreaga lume, în așteptarea următorului vaccin
0Înmulțirea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID este o certitudine care începe să alarmeze atât autoritățile din România, cât și din lume. În timp ce Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vorbește chiar despre o creștere spectaculoasă a infecțiilor, iar medicii britanici atenționează cu privire la simptomele LONG COVID avem și o veste bună: cei de la Moderna au anunțat „rezultate revoluționare” în stadiul avansat al testelor pentru vaccinul combinat COVID-gripă.
Ne aflăm într-o perioadă în care numărul infecțiilor cu COVID crește de la o săptămână la alta. Ministrul Rafila a venit chiar și cu niște cifre: oficialul a anunțat o creștere de la 2.000 la 3.400 de cazuri, la ultima raportare. În cadrul unei intervenții televizate, oficialul a vorbit despre o nouă tulpină, dar și despre faptul că afectate de infecție pot fi atât persoanele vaccinate cât și cele neimunizate. „Forma de COVID care, în momentul de faţă, reprezintă o infecţie oarecum banală la majoritatea persoanelor. A avut o creştere spectaculoasă, într-adevăr. În urmă cu o săptămână am avut circa 2.000 de cazuri, acum avem 3.400, în ultima raportare. Probabil că vom mai creşte două-trei săptămâni până se epuizează populaţia receptivă. Nu sunt probleme în ceea ce priveşte paturile, sunt internaţi în spitale în jur de 400 de pacienţi, dintre care aproximativ 21 sunt la Terapie Intensivă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
„Sunt afectate deopotrivă persoanele vaccinate şi nevaccinate. Este o tulpină nouă, vedeţi că această emergenţă în ceea ce priveşte virusul SARS-CoV-2 este extrem de rapidă, turn-overul e foarte rapid, iar protecţia pe care a oferit-o la un moment dat vaccinul nu mai este o protecţie eficientă”, a adăugat ministrul.
Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a precizat pentru „Adevărul” că într-adevăr, numărul pacienților care se prezintă zilnic la camera de gardă a crescut considerabil. „Nu există vreun risc pandemic în acest moment dar sunt, într-adevăr, mai multe cazuri decât înainte, când aproape nu erau deloc. Cam 10-15 persoane ajung zilnic la noi în camera de gardă cu simptome. O parte dintre pacienți rămân internați, o parte primesc tratament acasă. Cei internați sunt în general persoane care suferă și de alte afecțiuni, multe cronice: boli respiratorii cronice, cardiace cronice, neoplazii”. Ne aflăm, mai spune managerul de la „Victor Babeș”, în fața unei creșteri cauzate de vacanțe și concedii, când moblitatea este foarte mare. „Este ceva sezonier”.
Și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a crescut numărul internărilor. În prezent, ne-a declarat managerul unității, dr.Florin Roșu, aici sunt internați 32 de pacienți.
COVID-19, boala care, dacă nu te omoară, te prostește
Chiar și așa, nu e cazul să ne panicăm încă, spun specialiștii de la noi, însă, pe de altă parte, medicii ne îndeamnă să ne protejăm. „Ar trebui să mergem pe același tipar ca și în pandemie. Măsurile de prevenție nu sunt altele decât cele pe care le cunoaștem deja. Masca, atunci când intrăm în contact cu o persoană bolnavă, care tușește sau strănută. Sau când mergem într-un loc unde ne-am putea îmbolnăvi: policlinici, camere de gardă, cabinete medicale, spitale unde sunt persoane bolnave etc. Însă spălatul pe mâini rămâne, de departe, cea mai eficientă metodă de prevenire. Știm cu toții: mâna murdară transmite germeni”, a precizat pentru „Adevărul” dr Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
Nu de alta, dar o infecție cu SARS-CoV-2 poate duce, în cazul anumitor persoane, la așa numitul sindrom LONG COVID. Vorbim despre efecte pe termen lung ale bolii, efecte care se observă mai ales din punct de vedere neurologic. Conform „The Guardian”, specialiștii de la Oxford au constatat că mulți pacienți au suferit de anumite probleme cognitive timp de doi, chiar trei ani de la vindecare. Printre acestea se numără depresia, anxietatea, oboseala și ceața cerebrală.
Oamenii de ştiinţă au studiat simptomele LONG COVID în cazul a 475 de persoane spitalizate înainte ca vaccinurile să fie disponibile și vindecate în prezent. Rezultatul? Testele cognitive au arătat că, în medie, IQ-ul pacienţilor este cu 10 puncte mai mic decât se aşteptau în funcţie de vârstă, educaţie şi alţi factori. Mai mult, una din nouă persoane prezintă deficit cognitiv sever, care echivalează cu un IQ cu 30 de puncte mai mic decât cel aşteptat. „Mai mult de una din patru persoane din cadrul studiului şi-a schimbat ocupaţia după ce a contractat virusul, adesea pentru că nu mai puteau face faţă cerinţelor cognitive ale locului lor de muncă”, a declarat dr. Max Taquet, un autor al studiului de la Universitatea din Oxford.
Chestionarele completate de participanţi au arătat că mulţi au simţit niveluri moderate până la severe de depresie (47%), oboseală (40%) şi anxietate (27%) timp de doi, chiar trei ani după ce au contactat COVID. Și mai îngrijorător este faptul că în loc să se amelioreze în timp, simptomele au devenit din ce în ce mai grave. Practic, intensitatea lor a crescut, iar apogeul s-a înregistrat după doi, trei ani de la infectare. „Ceea ce ştiam deja înainte de a face studiul era că COVID-19 a fost asociat cu un risc mai mare de probleme cognitive, depresie şi anxietate în comparaţie cu alte infecţii respiratorii", a mai precizat dr. Max Taquet. „Am constatat că în cohorta noastră a existat o povară neuropsihiatrică substanţială timp de doi până la trei ani”.
Lucrarea, publicată în Lancet Psychiatry, i-a determinat pe autori să sublinieze importanţa diagnosticării şi gestionării timpurii a simptomelor LONG COVID pentru a reduce riscul ca persoanele să dezvolte o tulburare mai complexă. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul persoanelor care suferă de COVID continuă să crească, 2 milioane de persoane din Anglia şi Scoţia prezentând acum simptome.
Vaccinul combinat COVID-19 - gripă declașează un răspuns imun puternic
În tot acest timp, specialiștii Moderna lucrează intens la un nou vaccin combinat gripă-COVID. Iar acum câteva zile au anunțat „rezultate revoluționare” în stadiul avansat al testelor. Rezultatele au fost bune inclusiv în cazul persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care au participat la studiu.
Responsabilul șef cu afaceri medicale de la Moderna, Francesca Ceddia, a declarat pentru CNN că persoanele din studiu care au primit vaccinul combinat au avut un răspuns imunitar îmbunătățit în comparație cu cele care au primit vaccinuri de sine stătătoare împotriva gripei și COVID.
Concret, studiul de fază 3 al Moderna a testat vaccinul pe două grupe de vârstă diferite, cu aproximativ 4.000 de adulți în fiecare categorie de vârstă. Specialiștii au comparat reacția imună a adulților de 65 de ani și peste care au primit vaccinul combinat cu reacția unui alt grup încadrat în același interval de vârstă dar care a primit un vaccin anti-COVID- Spikevax - și un vaccin îmbunătățit împotriva gripei, Fluzone HD. A doua parte a studiului a presupus testarea adulților cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani. Primul grup a primit vaccinul combinat, ARNm-1083, iar al doilea grup, încadrat în aceeași categorie de vârstă, a primit vaccinul Spikevax, iar apoi un vaccin antigripal cu doză standard numit Fluarix.
Rezultatele studiului au arătat că, în ambele grupe de vârstă, vaccinul combinat a provocat un răspuns imun mai puternic împotriva a trei tulpini de gripă și împotriva COVID-19, în comparație cu vaccinurile administrate concomitent.
În general, persoanele în vârstă nu au un răspuns la vaccinuri la fel de robust ca și tinerii, notează CNN. „Când ne gândim la vaccinul combinat, de multe ori ne gândim doar la elementul de comoditate, o singură înțepătură în loc de două, dar ceea ce este cu adevărat inovator este faptul că pe lângă acest avantaj avem și beneficii clinice”, a spus Cedia.
În ceea ce privește siguranța, vaccinul combinat a fost bine tolerat, a mai transmis Moderna, iar reacțiile adverse au fost durerea la locul injectării, oboseala, durerile musculare și durerile de cap. Practic, nimic ieșit din comun.