Combinarea vaccinurilor anti-COVID-19 creşte frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reacţiile adverse cresc când combinăm vaccinurile.
Reacţiile adverse cresc când combinăm vaccinurile.

Combinarea vaccinurilor împotriva COVID-19 a crescut frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate la cei care au primit seruri diferite la prima şi a doua doză, conform unui studiu britanic.

Stiul Com-Cov a fost lansat în luna februarie pentru a analiza alternarea dozelor vaccinurilor AstraZeneca şi Pfizer, cu orice alt ser administrat la prima doză.

Cercetătorii au afirmat că, atunci când sunt administrate la interval de 4 săptămâni ambele variante de vaccinare, Pfizer/BioNTech urmat de Oxford/AstraZeneca, şi Oxford/AstraZeneca urmat de Pfizer/BioNTech, au provocat mai multe reacţii frecvente după a doua doză decât varianta standard a administrării de două doze din acelaşi vaccin, conform Agerpres.

Reacţiile adverse au constat în simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap, febră, dar au fost de scurtă durată.

Studiul raportează constatări de reactogenitate, modul în care oamenii se simt după vaccin, şi nu constatări de imunogenitate, adică în ce măsură dozele combinate induc un răspuns imun.

„Deşi aceasta este o parte secundară a ceea ce încercăm să arătăm prin aceste studii, este important să informăm oamenii în legătură cu aceste date, în special pe măsură ce planificările de doze mixte sunt luate în considerare în mai multe ţări", a declarat principalul autor al studiului, Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea Oxford.

„Rezultatele acestui studiu sugerează că administrarea de doze mixte ar putea conduce la o creştere a numărului absenţelor la locul de muncă a doua zi după imunizare şi acest lucru este important de luat în considerare atunci când planificaţi imunizarea angajaţilor în domeniul sănătăţii", a mai spus el.

Cercetătorii au precizat că studiul a fost realizat în rândul unor voluntari cu vârsta de peste 50 de ani şi peste. Astfel, există posibilitatea ca astfel de reacţii să fie mai răspândite la persoanele mai tinere.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite