Cele mai sănătoase alternative pentru înlocuirea zahărului

0
0
Publicat:

Zahărul nu este cel mai bun prieten al sănătăţii noastre, însă la fel de bine ştim că nu este deloc uşor să renunţăm la el.

Ștevia este un îndulcitor natural. Foto: Arhiva
Ștevia este un îndulcitor natural. Foto: Arhiva

În ultimii ani, zahărul a devenit inamicul public numărul unu şi foarte multe persoane au încercat să reducă pe cât posibil consumul sau să îl elimine complet din meniu. 

Studiile au arătat că zahărul joacă un rol important în obezitate, diabet şi ne poate afecta creierul, ne îmbătrâneşte piele şi creează dependenţă

Totuşi, a renunţa la zahăr nu este o misiune tocmai uşoară. Aşa că întrebarea firească este ce putem mânca pentru a ne potoli poftele fără a ne sabota efortul de a renunţa la zahăr. Potrivit I Quit Sugar (IQS), compania australiană care încurajează renunţarea la zahăr, există câteva alimente dulci în mod natural sau cu o cantitate foarte mică de zahăr care vă vor ajuta dacă aveţi de gând să faceţi acest lucru. 

Ștevia

O plantă originară din America de Sud, ștevia este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Aceasta a fost folosită ca îndulcitor secole de-a rândul în America de Sud şi în Japonia și constituie 41% din piaţa îndulcitorilor.  Ștevia nu are calorii şi nici impact glicemic, făcând-o potrivită pentru diabetici. Aceasta poate fi crescută la domiciliu, deşi transformarea de la plantă într-un produs granular nu este un procedeu simplu.

Zahărul din curmale

Este fabricat în urma unui proces de deshidratare a curmalelor și conține calciu, fier, magneziu, potasiu și cupru, substituind cu succes zahărul brun. Din păcate, aceasta nu se topeşte şi este dificil să se dizolve, ceea ce face nepotrivită utilizarea sa în băuturi şi în unele reţete de copt. Cu toate acestea, este un mare plus pentru pâinea integrală.

Curmalele sunt încarcate cu substante nutritive, inclusiv cupru, fier, potasiu, mangan, magneziu si vitamina B6.

Mierea naturală

Mai dulce decât zahărul, mierea aduce o mulțime de beneficii organismului. Ea are mai multe calorii decât zahărul obişnuit, dar pentru că este mai dulce, poate fi folosită în cantități reduse.  Mierea conține toate vitaminele pe care un medic le recomandă spre consum: cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu. Se poate consuma simplă, în ceaiuri sau în lapte. Încercați mierea pe pâine prăjită, cu iaurt sau in ceai pentru un gust mai dulce.

Zahar de nuca de cocos

Indulcitorii naturali sanatosi includ zaharul de nucă de cocos. Ca și apa de nucă de cocos, zahărul de nucă de cocos oferă organismului substanțe nutritive benefice. Cu o încărcătură glicemică scazută, zaharul de nucă de cocos oferă un gust dulce fără efectele nocive ale zahărului prelucrat. Utilizaăi zahar din nucî de cocos în rețete pentru un gust dulce și o doză sănătoasă de antioxidanți, vitamine și minerale.

Siropul de arțar

O prezență obișnuită în casele multor oameni, siropul de arţar poate fi folosit în loc de zahăr în cele mai multe prajituri, dar, pentru că este lichid, va trebui să reduci din cantitatea altor lichide, cu aproximativ un sfert. Dacă doriţi să-l utilizaţi și pentru altceva decât pentru gătit, puteţi obţine, de asemenea, zahăr de arţar, care este făcut din sirop de arţar deshidratat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite