Top 10 produse naturale cu care poți înlocui zahărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Indiferent că îl adăugăm în ceai sau cafea, ori e prezent în sucurile sau alimentele pe care le consumăm, zaharul se regăsește în dieta fiecăruia dintre noi. Și cum obezitatea atinge cote alarmante în tot mai multe țări, goana după înlocuitori ai zahărului a devenit o preocupare pentru multe persoane.

Problema, însă, este că mulți substituenți ai zahărului sunt îndulcitori sintetici, care nu sunt mai sănătoși. Unii dintre aceștia au fost asociați cu cancerul.
Zahărul a fost legat de numeroase probleme de sănătate, de la obezitate, la apariția cariilor dentare. Doctorul Robert Lustig din SUA a pledat pentru introducerea unui impozit pe zahăr, similar cu cele introduse pe alcool şi tutun, din cauza a ceea ce el numeste „caracter toxic”.
În secolul al XVI -lea, zahărul era considerat un bun de lux. Astăzi, este peste tot și se consumă în cantități șocante. Americanii consumă, în medie, 22 lingurițe de zahăr pe zi, o cantitatea dublă față de cea recomandată.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite estimează că producţia de zahăr la nivel mondial este în jur de 165 milioane de tone pe an, în timp ce Banca Mondială calculează valoarea sa la 11,6 miliarde de dolari pe an.
The Ecologist recomandă câteva alternative naturale ale zahărului:


Ștevia


O plantă originară din America de Sud, ștevia este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Aceasta a fost folosită ca îndulcitor secole de-a rândul în America de Sud şi în Japonia și constituie 41% din piaţa îndulcitorilor. Utilizarea acesteia este atât de larg răspândită, încât, înainte ca rețeta  Coca Cola să fie „standardizată”,  ștevia a fost utilizată în Coca Dietetică din Japonia. Ștevia nu are calorii şi nici impact glicemic, făcând-o potrivită pentru diabetici. Aceasta poate fi crescută la domiciliu, deşi transformarea de la plantă într-un produs granular nu este un procedeu simplu.

stevie

Xylitolul
Xylitolul este un înlocuitor natural al zahărului. Se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci sau cereale. Deşi costă mai mult decât zahărul, este o alternativă sănătoasă.
Zahărul de cocos
Zahărul de cocos este hrănitoar şi are un nivel mic al indicelui glicemic. Are un gust similar cu zahărul brun și poate fi adaugat în cafea, ceaiuri, prăjituri sau fructe. Zahărul se obține din seva sau nectarul palmierilor și conține potasiu, zinc, fier și vitaminele B1, B2, B3 si B6.

Zahărul din curmale
Este fabricat în urma unui proces de deshidratare a curmalelor și conține calciu, fier, magneziu, potasiu și cupru, substituind cu succes zahărul brun. Din păcate, aceasta nu se topeşte şi este dificil să se dizolve, ceea ce face nepotrivită utilizarea sa în băuturi şi în unele reţete de copt. Cu toate acestea, este un mare plus pentru pâinea integrală.


Mierea


Mai dulce decât zahărul, mierea aduce o mulțime de beneficii organismului. Ea are mai multe calorii decât zahărul obişnuit, dar pentru că este mai dulce, poate fi folosită în cantități reduse.  Mierea conține toate vitaminele pe care un medic le recomandă spre consum: cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu. Se poate consuma simplă, în ceaiuri sau în lapte.

miere


 

Siropul de arțar
O prezență obijnuită în casele multor oameni, siropul de arţar poate fi folosit în loc de zahăr în cele mai multe prajituri, dar, pentru că este lichid, va trebui să reduci din cantitatea altor lichide, cu aproximativ un sfert. Dacă doriţi să-l utilizaţi și pentru altceva decât pentru gătit, puteţi obţine, de asemenea, zahăr de arţar, care este făcut din sirop de arţar deshidratat.


Sucul de fructe
Sucul de fructe reprezintă o mare sursă de zahăr natural şi este foarte aromat. Deşi nu este recomandat să adăugaţi suc de portocale la ceai sau cafea, sucurile sunt indicate în dulceaţă, la prăjituri şi la fursecuri. Pentru a obţine efectul dorit, asiguraţi-vă că folosiţi suc proaspăt care nu conţine niciun adaos de zahăr.


Melasa
Melasa este poate cel mai benefic îndulcitor și este o sursă bună de fier şi calciu. Este destul de consistentă şi vâscoasă şi este cea mai utilizată în coacere. De asemenea, este mai dulce decât zahărul, așa că va fi folosită în cantități reduse.

melasa


Sirop de orez brun
Extras din orez brun fiert, siropul este mai potrivit pentru gătit decât de adăugat în ceai, dar poate fi, de asemenea, folosit ca un condiment şi adăugat peste clatite sau terci de ovăz. Deosebit de bun în brioşe şi salată.

Sirop din malț de orz
Similar cu melasa ca textură, siropul din malţ de orz are, cum era de aşteptat, un gust de malţ. Acest lucru îl face ideal pentru coacere.  Este, de asemenea, uşor de digerat şi are un indice glicemic scăzut. Totuşi, nu este la fel de dulce precum zahărul, iar gustul său distinctiv nu îl recomandă pentru ceai şi cafea.

 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite