Cele 10 minute care-ţi pot salva viaţa: analizează-ţi aluniţele de pe tot corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analizează-ţi toată pielea, de la scalp, până la degetele de la picioare, pentru a identifica din timp modificările aluniţelor FOTO Shutterstock
Analizează-ţi toată pielea, de la scalp, până la degetele de la picioare, pentru a identifica din timp modificările aluniţelor FOTO Shutterstock

Cu cât ai suferit mai multe înroşiri ale pielii urmate de „cojiri“ în anii trecuţi, cu atât riscul apariţiei cancerului de piele este mai mare. În numai 10 minute îţi poţi analiza aluniţele şi astfel poţi depista din timp semnele distinctive ale melanomului.


„În ultimii 25-30 de ani, numărul cazurilor de melanom s-a dublat şi medicii se aşteaptă ca în următorii 10-15 ani, acesta să se dubleze din nou, statisticile arată clar acest lucru“, subliniază prof. dr. Rodica Cosgarea, preşedintele Societăţii Române de Dermato-Oncologie.

Dacă boala este depistată în stadii avansate, şansele pacienţilor sunt limitate. Dacă, însă, îţi faci periodic o evaluare a aluniţelor şi observi modul în care acestea evoluează, poţi depista la timp eventualele probleme şi beneficia de tratamente eficiente.

Nu durează mai mult de 10 minute să-ţi analizezi toate aluniţele de pe corp, spune medicul Debra Wattenberg, dermatolog la Spitalul Mount Sinai din New York, citată de „Today Health“. De altfel, specialista precizează că, dacă formele de cancer de piele sunt depistate şi tratate înainte de a avea timp să se răspândească în corp, ele pot fi vindecate în 98% din cazuri.

Cum se face autoexaminarea

Mai întâi, trebuie să te dezbraci în faţa unei oglinzi mari, în lumină puternică. Începe prin a-ţi examina scalpul cu atenţie, meşă cu meşă, după care continuă autoexaminarea de sus în jos. Pentru zonele pe care nu le poţi vedea direct, foloseşte o oglindă de mână.

Nu te limita la zonele cele mai expuse la lumina solară, fiindcă în unele cazuri, cancerul de piele apare la cei care nu fac abuzuri la plajă sau la solar. Bineînţeles, nu trebuie să omiţi subraţul şi spaţiile dintre degetele de la mâini şi de la picioare.

Care sunt modificările care ar trebui să te trimită la medic

criterii cancer piele

Cine are cele mai multe riscuri

Este necesar să mergi la medic să-ţi facă o evaluare a aluniţelor cu dispozitivul special pentru investigarea aluniţelor, numit dermatoscop, dacă:

  • Ai peste 50 de aluniţe (denumite medical şi nevi) pe tot corpul.  
  • Ai avut în familie cazuri de melanom.  
  • Ai aluniţe atipice.  
  • Ai tenul deschis la culoare.  
  • Ai o aluniţă care depăşeşte 5-6 milimetri.  
  • Ai avut mai mult de 5 arsuri solare de-a lungul vieţii.  
  • Ai avut o arsură solară serioasă până la 18 ani.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite