Ce pericole ascunde bradul de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a împodobi bradul, ştergeţi ornamentele de praf
Înainte de a împodobi bradul, ştergeţi ornamentele de praf

Bradul adăposteşte în crengile sale particule de praf şi mucegaiuri ce pot declanşa crize de astm. Specialiştii atrag atenţia că şi lumânările parfumate şi odorizantele de cameră, la mare căutare în această perioadă, sunt riscante pentru sănătate.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

Particulele de praf şi mucegaiurile sunt prezente pe crengile brazilor, indiferent că sunt naturali sau artificiali. Fie că pot fi observate cu ochiul liber, fie că sunt invizibile, aceste particule sunt iritante pentru căile respiratorii.

„Majoritatea oamenilor nici nu ştiu că brazii pe care îi împodobesc de Crăciun pot fi cauza unor stări febrile sau motivul apariţiei crizelor de astm", avertizează specialiştii Consiliului Naţional de Astm din Australia.

Pentru a evita neplăcerile, în cazul brazilor din plastic, înainte de împodobirea lor, este recomandat să fie curăţaţi de praf. În ceea ce priveşte ornamentele, acestea trebuie scoase din cutii într-un spaţiu bine aerisit şi trebuie şterse de praf înainte de a fi puse în brad.

Lumânările parfumate, risc de eczeme

Lumânarea în sine nu produce niciun rău asupra sănătăţii. Însă cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Carolina de Sud afirmă că folosirea lor zilnică în încăperi nearisite este asociată cu declanşarea astmului, eczemelor şi chiar cu apariţia tumorilor canceroase.

Vinovate sunt substanţele toxice eliberate de lumânările din parafină care mai conţin şi alte substanţe aromate. Lumânările fabricate din ceară de albine sunt considerate cele mai sigure.

Coji de portocală pe post de odorizante

Folosite pentru împrospătarea mirosului din încăperi, odorizantele de cameră (sub formă de spray sau de dispozitive electrice) conţin substanţe chimice care pot fi nocive.

În timp, folosirea frecventă a acestora poate duce la apariţia astmului bronşic, iritaţiilor şi alergiilor. „Este indicat să renunţăm la aceste dispozitive şi să optăm pentru aerisirea frecventă a încăperilor, menţinând un nivel optim de umiditate", afirmă Camelia Berghea, medic specialist alergologie-imunologie clinică de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia".

Pentru împrospătarea aerului din încăperi sunt indicate cojile de portocală, puse pe calorifer. sau amplasarea plantelor aromatice, cum este busuiocul sau pătrunjelul, în castronaşe speciale în camera de zi.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite