Ce pastile sunt indicate în stresul cronic
0
Fără a fi o boală, stresul are efecte negative asupra oganismului, tulburând funcţionarea organelor şi schimbându-ne starea de spirit.
Anxietatea, depresia, insomniile, durerile de cap şi hipertensiunea, toate pot fi simptome care apar pe fondul stresului cronic. Prin urmare, medicamentele prescrise de specialişti trebuie să trateze aceste simptome până la momentul în care persoana învaţă să evite cauza, adică expunerea la factorul stresant. Cel mai frecvent, medicamentele indicate de specialişti în astfel de situaţii sunt anxiolitice, antidepresive, sedative şi betablocante.
Anxioliticele se iau minimum trei luni
În cazul în care stresul cronic se manifestă prin tulburări de anxietate, medicul va prescrie un medicament din categoria benzodiazepinelor (medicamente cunoscute pentru faptul că atenuează manifestările date de anxietate, cu efecte adverse minime asupra proceselor cognitive) şi un antidepresiv. Ambele se iau pentru o perioadă de la trei la şase luni. În unele situaţii, tratamentul se poate prelungi până la un an. Aceste medicamente trebuie luate zilnic, la aceeaşi oră, şi nu „la nevoie".
Este bine de ştiut că antidepresivele au nevoie de cel puţin patru zile pentru a-şi face efectul. În medie, tratamentele antidepresive trebuie să dureze două-trei săptămâni pentru ca simptomele date de stres să dispară. După această perioadă, medicul va recomanda, dacă mai este cazul, continuarea tratamentului. Antidepresivele prezintă risc de dependenţă mai mic comparativ cu anxioliticele, dar nu este totuşi neglijabil.
Specialistul nostru
Dr. Eugen Hriscu
psihiatru, psihoterapeut Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor
Stresul cronic înţeles ca generator de afecţiuni psihiatrice apare ca urmare a unor şocuri emoţionale intense în condiţii speciale, precum ameninţarea vieţii, accidente grave cu implicaţii precum moartea apropiaţilor, invaliditatea acestora sau a persoanei în cauză, în situaţiile de abuz fizic şi psihic. Manifestările acestui tip de stres pot apărea la mult timp distanţă de evenimentul care produce efecte în prezent. Simptomele unei persoane care suferă de stres cronic pot fi atacuri de panică, tendinţă spre suicid, depresie, anxietate, somatizări. În aceste cazuri se tratează simptomele stresului cronic, adică depresia, anxietatea, atacurile de panică.