Ce este refluxul gastric și cum se tratează

0
Publicat:

Refluxul esofagian este afecțiunea în care conținutul stomacului se întoarce către esofag, determinând senzația de „arsură” la stomac. Apariția acestor simptome afectează calitatea vieții și uneori duce la apariția altor complicații. 

Arsurile la stomac sunt simptom de BRGE FOTO Shutterstock
Arsurile la stomac sunt simptom de BRGE FOTO Shutterstock

Simptomele considerate caracteristice pentru boala refluxului gastro-esofagian (BRGE) sunt senzația de arsura care apare în „capul pieptului” și care este medical denumită pirozis, și senzația că alimentele se întorc din stomac către gură, dar fără a varsă. Aceasta poartă medical numele de regurgitație. Astfel, identificarea a cel puțin două episoade deranjante de pirozis într-o săptămâna, sunt suficiente de cele mai multe ori pentru a indică prezența BRGE.

Însă pirozisul poate să apară și fără că acest lucru să însemne boală de reflux gastroesofagian. Acesta face parte din sindromul dispeptic, care se poate manifestă într-o serie de alte condiții (alimentație necorespunzătoare, gastrită, ulcer, afecțiuni tumorale, afecțiuni ale colecistului). Astfel, medicul va stabili un diagnostic după ce va evalua pacientul, potrivit site-ului Clinicii Regina Maria.

De ce apare boala de reflux gastroesofagian

În actul hrănirii, după ce alimentele sunt mestecate și înghițite acestea trec printr-un tub care se numește esofag și care face legătură între gură și stomac. La trecerea dintre esofag și stomac se găsește sfincterul esofagian inferior care este un inel muscular care funcționează că o valvă, permițând alimentelor solide sau lichide să treacă în stomac, dar fără să le mai permită să se întoarcă pe traseul pe care l-au parcurs. Mai departe, alimentele părăsesc stomacul printr-un alt sfincter care se numește pilor și care este limita dintre stomac și duoden.

Astfel, orice perturbarea din diferite motive a acestui „traseu alimentar” poate avea drept consecință apariția refluxului. Este vorba, așadar, despre apariția unor probleme, disfuncționalități ale unor componente, care în mod normal asigura o „barieră antireflux” (împiedică intorcerea conținutului gastric).

O altă cauza este prezența herniei hiatale. Diafragmul este mușchiul care se găsește între torace și abdomen, și care în mod natural are o gaură prin care trece esofagul. Dacă această  fereastara  se mărește și nu mai strânge bine esofagul, atunci  este permisă deplasarea permanentă sau intermitentă a stomacului în torace. Această situație se numește hernie hiatala și favorizează apariția bolii de reflux gastro-esofagian. Herniile hiatale sunt frecvent întâlnite mai ales la pacienții supraponderali sau cu obezitate. Până la 50% dintre cei cu obezitate au hernii hiatale!

Factori care mresc riscul de apariție a bolii de reflux gastroesofagian

Consumul de alcool

Obezitatea

Sarcina

Fumatul

Consumul unor alimente precum: citrice, ciocolată, băuturi cu cofeină, grăsimi, prăjeli, ceapă și usturoi, arome mentolate, condimente, mâncăruri care au în componență roșii, cum este sosul de spaghetti, pizza, ardeii iuți

Administrarea unor medicamente, printre care aspirina, diazepam, estrogen, progesteron

Cele mai importante simptome ale BRGE

Principalele simptome tipice ale bolii de reflux gastroesofagian sunt arsurile retrosternale (pirozis) și regurgitațiile. Senzația de arsura apare adesea după masă și se poate agrava noaptea.  Poziția orizontală a corpului poate accentua refluxul. Totuși, la unele persoane, boală este prezența fără a se manifestă prin arsuri. În schimb, apar simptome necaracteristice precum durerea în piept, răgușeală (mai ales dimineață) și dificultățile de înghițire, balonarea. BRGE poate, de asemenea, să se manifeste prin tuse uscată și respirație urat mirositoare.

Netratată, boală de reflux gastroesofagian poate determina apariția unor complicații serioase. Inflamația continuă a esofagului dată de acidul gastric poate cauza ulcerații, sângerări și mai târziu în evoluție stenozari (îngustări ale esofagului cu trecerea dificilă a alimenetelor).

De asemenea, eroziunea mucoasei esofagiene poate duce la apariția dificultăților de înghițire. Unele persoane pot dezvoltă esofagul Barrett, afecțiune în care mucoasa esofagiana se modifică, având un aspect asemănător cu mucoasa intestinului subțire și care predispune la apariția cancerului.

Unele studii au arătat că astmul bronșic, tusea cronică și fibroză pulmonară pot fi agravate sau chiar cauzate de boală de reflux gastroesofagian.

Cum se tratează BRGE

Dacă ai arsuri gastrice sau alte simptome specifice bolii de reflux gastroesofagian de ceva vreme, ar trebui să te programezi la o consultație la un medic cu specializare în medicină internă sau în gastroenterologie.

După stabilirea diagnosticului de BRGE, medicul îți va recomandă, pentru început, adoptarea unor măsuri care țin de stilul de viață și administrarea unor medicamente. Dacă după minim opt săptămâni de tratament  nu observi o îmbunătățire a simptomelor, medicul îți va reevalua situația și reconsidera tratamentul (schimbarea medicației sau chiar intervenția chirurgicală in situația unui substrat chirurgical).

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite