Cauzele pentru care apar petele pigmentare. Terapii noi care le pot „şterge“ de pe piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petele pigmentare apar ca urmare a expunerii prelungite la soare fără protecţie solară, înaintării în vârstă şi schimbărilor hormonale  - de cele mai multe ori, în timpul sarcinii. Ce soluţii dermatologice noi există pentru îndepărtarea lor.

Hiperpigmentarea pielii sau a altor ţesuturi apare ca urmare a depunerii excesive de melanină, pigmentul „responsabil” de culoarea pielii. Afecţiunea se caracterizează prin apariţia unor pete mai închise la culoare, dispuse de regulă pe faţă, mâini sau pe o anumită porţiune a corpului. „Petele pigmentare apar, de cele mai multe ori, din cauza fluctuaţiilor hormonale  - inclusiv cele care din sarcină, ca urmare a creşterii nivelului de estrogen, înaintării în vârstă, expunerii prelungite la soare, fără protecţie solară sau ca urmare a unor leziuni la nivelul pielii  - arsuri, acnee, iritaţii, psoriazis etc.”, explică dr. Michael Russu, medic dermatolog în cadrul clinicilor Bioderm, din Bucureşti.

Mecanismul care provoacă hiperpigmentarea

Indiferent de cauzele acesteia, mecanismul care provoacă hiperpigmentarea pielii este acelaşi. Celulele pielii se supraîncarcă de pigment şi atunci apar petele. Deoarece unul dintre rolurile principale ale melaninei este protecţia împotriva radiaţiilor solare, cu cât expunerea la soare este mai prelungită, cu atât mai mult se intensifică activitatea melanocitelor şi, în consecinţă, secreţia de melanină şi intensitatea culorii pielii.

„Tratamentele de tip laser şi peelingurile ajută la reînnoirea mai rapidă a pielii, aducând la lumină ţesututul neafectat de hiperpigmentare. Medicul dermatolog va recomanda soluţia optimă de tratament, în funcţie de particularităţile fiecărui caz“, mai spune medicul dermatolog.

Tratamentele care uniformizează culoarea pielii

Terapia cu laser Erbium realizează un peeling profund, îndepărtând epidermul, cel mai superficial strat al pielii. Procesul de vindecare determină reepitelizarea cu ţesut „proaspăt“ şi nepigmentat şi sinteza de colagen nou. Aspectul tenului se ameliorează, acesta devine mai luminos şi mai ferm. „De asemenea, laserul Erbium este utilizat şi pentru ştergerea ridurilor sau cicatricilor inestetice, care apar după vindecarea leziunilor acneice. Comparativ cu tehnicile de peeling chimic, tratamentul cu laser este mai sigur şi mai precis, şi are un risc redus de aparitie a reacţiilor adverse“, adaugă medicul dermatolog. Procedurile de resurfacing cutanat sunt foarte populare în SUA, anual efectuându-se sute de mii de astfel de proceduri.


Laserul CO2 Fractional SmartXide DOT reprezintă ultima generaţie de lasere CO2, cu indicaţii în resurfacing cutanat, îndepărtarea cicatricilor post-acnee, cicatricilor cheloide, cicatricilor post-intervenţionale, precum şi îndepărtarea tatuajelor. Are aplicaţii în rejuvenare, skin renewal  - înnoirea pielii - şi în eliminarea vergeturilor. „Arsura superficială produsă de laserul CO2 fracţionat stimulează sinteza de colagen, conducând la ameliorarea evidentă a texturii şi a tonusului pielii, cu reducerea ridurilor fine şi a tulburărilor de coloraţie - pete roşii sau maro“, adaugă dr. Michael Russu.

Derma Peel reprezintă un peeling profund al pielii, folosit cu precădere în cazurile de hiperpigmentare. Eficienţa sa se bazează pe combinaţia unor serii de tehnici de peeling, printre car: exfolierea mecanică, exfolierea cu acizi chimici, peeling enzimatic, exfoliere biologică şi exfoliere micro dermală cu ultrasunete. Combinarea a patru dintre aceste tehnici permite obţinerea unor rezultate rapide, pe termen mai lung.

Terapia IPL  - Intense Pulse Light - se bazează pe emisia de lumină de mare intensitate, având o serie de efecte benefice asupra pielii: efect de fotocoagulare  - produce coagularea sângelui din vasele sanguine, cu distrugerea acestora, efect de fototermolioză selectivă  - tinteste pigmentul, distrugând celulele care îl contin sau pe acelea care îl sintetizează - si cel de remodelare dermică - creşte sinteza de colagen. Pe lângă reducerea petelor pigmentare  - indiferent de cauza acestora -, terapia IPL contribuie cu succes şi la: îndepărtarea părului nedorit, a leziunilor vasculare, a vaselor de sânge de mici dimensiuni de la suprafaţa pielii, îndepărtarea hemangioamelor, reîntinerirea cutanată şi vindecarea leziunilor post-acnee.

Terapia UPL  - Ultra Pulse Light - se bazează pe transferul de energie de la sursă la piele, în timp ce sistemul integrat de răcire garantează confortul pacienţilor. „Aplicaţiile terapiei UPL includ: îndepărtarea petelor de lentigo solar - pete apărute pe piele după expunerea solară exagerată sau din cauza vârstei, reîntinerirea pielii  - skin resurfacing, îndepărtarea ridurilor din jurul ochilor, gurii şi în zona frunţii, îndepărtarea keratozelor solare şi a keratozelor seboreice, nivelarea cicatricilor cauzate de acnee, arsuri minore sau posttraumatice, nivelarea cicatricilor keloide posttraumatice, postoperatorii, îndepărtarea tatuajelor profesionale şi îndepărtarea verucilor vulgare şi a micilor tumori benigne“, conchide medicul dermatolog.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite