Prof.dr. Elvira Brătilă: „Endometrioza este ca o suferinţă oncologică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea de burtă poate fi semnul unei endometrioze, boală care duce la infertilitate
Durerea de burtă poate fi semnul unei endometrioze, boală care duce la infertilitate

Diagnosticul endometriozei rămâne unul dificil de pus pentru că boala nu are semne clare şi specifice. Prof.dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, şef de clinică la Spitalul Clinic de Obstetrică- ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ din Bucureşti, a explicat avantajele chirurgiei robotice în managementul pacientelor diagnosticate cu endometrioză.

„Din cauza simptomatologiei nespecifice, diagnosticul endometriozei rămâne o provocare. În momentul de faţă, nu există un algoritm de diagnostic standard acceptat în unanimitate. Alegerea modalităţilor imagistice pentru suspiciunea diagnosticului de endometrioză sunt efectuate în funcţie de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, tratamentul efectuat şi răspunsul la tratament“, afirmă prof.dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, şef de clinică la Spitalul Clinic de Obstetrică- ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ din Bucureşti, membru fondator al Societăţii de Endometrioză şi Fertilitate Est-Europeană şi preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie.

Analiza minuţioasă a acestor factori poate sugera prezenţa şi localizarea implanturilor, adaugă specialistul. „Identificarea corectă a acestor simptome poate să ghideze alegerea investigaţiei imagistice adecvate în funcţie de compartimentul afectat. Întârzierea diagnosticului contribuie la morbiditatea asociată cu endometrioza“.

Pericolul recidivei

„Ȋn urmă cu 2-3 ani, chirurgia laparoscopică reprezenta „standardul de aur” pentru diagnosticul şi tratamentul endometriozei. Intervenţia chirurgicală constă în excizia leziunilor endometriozice. Aproximativ 40-45 % din pacienţii care beneficiază de o intervenţie chirurgicală ajung să prezinte o recidivă a bolii la 5 ani după intervenţia iniţială. Acest aspect este asociat cu un impact negativ asupra bunăstării fizice şi mentale a pacientei şi un impact socio-economic important: diminuarea capacităţii de muncă, concediu medical, costuri ridicate asociate cu tratamentul şi tehnicile de reproducere umană asistată. Aceste aspect au un impact negativ asupra calităţii vieţii a femeilor diagnosticate cu endometrioză“.

Conduita chirurgicală are sens în momentul în care înţelegem ce este endometrioza, mai spune mediul. „În mod normal, în timpul unui ciclu menstrual, zonele de endometru care cresc în afara uterului trec prin modificări hormonale similare celui intrauterin. Din cauza faptului că aceste leziuni nu pot fi eliminate  - sub formă de menstruaţie - ele ajung să cauzeze aderenţe, cicatrizare şi durere. Implanturile ajung să infiltreze zone mai profunde formând noduli endometriozici care provoacă aderenţe cu organele din apropiere. Simptomatologia este diferită în funcţie de teritoriul anatomic afectat. Excizia chirurgicală este terapia care vindecă boală şi îmbunătăţeste calitatea vieţii“.

Până să evolueze chirurgia minim invazivă, laparoscopică şi până să avem o explicaţie pentru simptomatologia pelvică dureroasă a femeilor, nu prea se ştia de existenţa endometriozei, reaminteşte specialistul. „Era descoperită circumstanţial, uneori ȋn cadrul altor intervenţii chirurgicale, explicând de multe ori cauze ale durerilor pe care le avea femeia, ȋn anumite etape ale vieţii ei. Ȋn timp, lucrurile au evoluat“.

„Din păcate, majoritatea ginecologilor nu sunt instruiţi în cazuri avansate“

În mod ideal, în timpul intervenţiei chirurgicale toate leziunile de endometrioză trebuie excluse. „Din păcate, majoritatea ginecologilor nu sunt instruiţi în cazuri avansate de endometrioză. Abordarea leziunilor endometriozice utilizând electrocauterul sau laserul, sunt două modalităţi inferioare exciziei folosind foarfeca. Utilizarea foarfecului de disecţie permite îndepărtarea leziunilor endometriozice. În cazul utilizării electrocauterului asupra leziunilor endometriozce leziunea rămâne  - în cazul în care este vorba despre o leziune profund infiltrativă - şi continuă să provoace dureri necesitând, ulterior, o altă intervenţie chirurgicală. Un medic care utilizează laserul poate vaporiza suprafaţa leziunii fără a exciza ţesutul endometrial activ subiacent“.

Endometrioza profund infiltrativă nu are un răspuns favorabil la terapia hormonală supresivă. „Excizia leziunilor endometriozice profund infiltrative asigură ameliorarea simptomatologiei şi rezultate favorabile pe termen lung. În plus, s-a demonstrat că excizia chirurgicală îmbunătăţeşte rata fertilităţii la pacientele cu endometrioză“.

Terapia medicamentoasă nu poate eradica endometrioza, ci poate doar ameliora statusul hormonal pentru a ameliora simptomatologia. Trebuie menţionat faptul că tratamentul definitiv al endometriozei nu este histerectomia totală  - îndepărtarea chirurgicală a uterului şi a ovarelor -, ci excizia completă a leziunilor endometriozice“.

Sistem care măreşte de 10 ori

Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie minim invazivă. „În timpul intervenţiei chirurgicale peretele abdominal nu se mai incizează, se practică 4 incizii mici, care permit recuperarea rapidă postoperatorie. Sistemul da Vinci este o platformă sofisticată de chirurgie robotică care a fost concepută pentru a amplifica şi a extinde capacităţile chirurgului. Cu ajutorul da Vinci, prin intermediul acestor incizii sunt introduse 4 trocare special concepute pentru a reduce trauma de la nivelul peretelui abdominal cu scopul de a reduce durerea postoperatorie. Prin aceste trocare sunt introduse instrumentele de lucru miniaturizare şi o cameră 3D de înaltă definiţie. Sistemul da Vinci este format din 3 componente separate: consola chirurgului, cartul pacientului  - care este poziţionat deasupra pacientului ce conţine cele 4 braţe robotice – trei instrumente diferite şi o cameră 3D de înaltă definiţie - şi turnul de control  - calculator care integrează informaţiile trimise de la consola chirurgului, cameră şi cele 3 braţe robotice“.

Vizualizarea 3D a câmpului operator permite o claritate superioară pentru vizualizarea anatomiei  - mărire de până la 10 ori - şi evaluarea leziunilor endometrioze. „Un alt avantaj al acestui sistem este că permite schimbarea camerei pe oricare din cele 4 trocare  - în cazul în care există leziuni profunde la nivelul pelvisului ce nu pot fi evaluate eficient din cauza distorsionării anatomiei. Spre deosebire de chirurgia deschisă - prin incizie largă pe abdomen - unde chirurgul, deşi are acces vizual bun, în zonele profunde din pelvis are doar acces digital. În cadrul chirurgiei robotice camera 3D are acces în zone profunde din pelvis oferind avantajul de mări imaginea de până la 10 ori. Din acest motiv, gesturile chirurgicale sunt mult mai sigure deoarece în aceste spaţii există structuri vasculare şi nervoase care trebuie protejate  - nerve sparing - pentru a asigura o calitate bună a vieţii după intervenţia chirurgicală“.

98% din leziuni, identificate

Utilizarea camerei 3D/HD permite identificarea a peste 98 % din leziunile de endometrioză. „Dintre toate leziunile detectate, achiziţia imaginii 3D  - 99,5% - a permis vizualizarea unei proporţii semnificativ mai mare în comparaţie cu intervenţiile laparoscopice clasice 2D  - 79,3%. Vizualizarea leziunilor endometriozice robotice  - care ulterior au fost confirmate prin examen histopatologic final - permite identificarea unui număr mai mare în toate compartimentele anatomice, inclusiv cele cu aspect atipic sau lăţime mai mică de 5 milimetri. Analiza datelor prin regresie logistică a ajuns la concluzia că există o şansă de 2,36 ori mai mare de a detecta leziuni endometriozice prin intermediul camerei 3D/HD, în comparaţie cu laparoscopia clasică 2D/HD. În plus, există anumite leziuni atipice care pot fi vizibile numai prin intermediul camerei 3D/HD“.  

Beneficiile pacientului în urma intervenţiei chirurgicale robotice sunt net superioare. „Vorbim de durere postoperatorie scăzută, minimizarea riscurilor de hemoragie post-intervenţie chirurgicală, timp de recuperare mai scurt, lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, rată scăzută de complicaţii, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă, reintegrarea rapidă în activitatea socială“. Alte beneficii ale chirurgiei robotice sunt reprezentate de: abilitate sporită a chirurgului de a efectua disecţii dificile  - abord şi vizibilitate superioară pentru separarea ţesuturilor, rată scăzută a complicaţiilor intraoperatorii, şanse scăzute de a primi transfuzie de sânge, rată scăzută de convertire la intervenţie chirurgicală clasică  - prin incizie mare la nivelul peretelui abdominal.

Tehnologia robotică a câştigat teren ȋn ultimii ani şi datorită aplicării acestei noi tehnologii unor categorii de pacienţi cu particularităţi şi nevoi speciale. „Ne referim aici, de exemplu, la pacienţii cu comorbidităţi asociate patologiei, de tipul obezităţii. Chirurgia robotică a câştigat teren în cazul pacientelor obeze deoarece oferă un avantaj în toate tipurile de chirurgie indiferent de patologie. Din păcate, în România obezitatea este din ce în ce mai frecventă. Obezitatea îngreunează actul chirurgical, recuperarea postoperatorie şi prezintă riscuri postoperatorii mult mai mari“.

„Tratamentul chirurgical al unui chist endometriozic e un subiect delicat în cazul pacientelor care suferă de infertilitate“

Tehnica da Vinci Canvas/Tile Pro constă în integrarea unui sonde de ecografie  -transvaginală, transrectală - care permite urmărirea în timp real în momentul intervenţiei chirurgicale a extensiei leziunilor endometriozice. „Practic, putem urmări excizia completă a unui nodul de endometrioză profundă situat la nivelul regiunii intestinului gros fără a afecta peretele intestinal. Tehnica da Vinci Canvas permite afişarea simultană a câmpului operator prin sistemul 3D şi a imaginilor ecografice 2D. Această tehnică creşte acurateţea cu care chirurgul poate opera şi oferă un beneficiu superior în ceea ce priveşte calitatea actului chirurgical. Pe viitor, se va putea utiliza şi un sistem de rezonanţă magnetică care va fi superior ecografiei în ceea ce priveşte calitatea imaginilor obţinute“. 

În patologia femeii aflate in perioada fertilă acurateţea oferită de rezecţia robotică este superioară. „Tratamentul chirurgical al unui chist endometriozic reprezintă un subiect delicat în cazul pacientelor care suferă de infertilitate. Scopul intervenţiei chirurgicale este de a exciza cămaşa chistului ovarian şi de a păstra cât mai mult ţesut ovarian deoarece cantitatea ovocitelor la aceste paciente este oricum scăzută. Acest aspect este important pentru pacientă indiferent de modalitatea prin care alege să procreeze: pe cale naturală, inseminare artificială sau fertilizare in vitro“.

Potrivit specialistului, se poate afirma, fără dubiu, că „dificultatea intervenţiilor chirurgicale realizate pacientelor cu endometrioză severă poate fi comparată cu cea a intervenţiilor oncologice, pentru că, ȋn sine, endometrioza este ca o suferinţă oncologică, ea se cronicizează, alchimizează, se ȋntinde, leziunile se ȋnmulţesc şi aderă, prind organele din jur. Nu se moare din endometrioză, dar durerea şi impactul social, familial, asupra vieţii de cuplu si vieţii sociale a femeii afectate, toate acestea constituie o traumă comparabilă cu suferinţa unui pacient oncologic“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite