Cât timp se pot lua anticoncepţionalele?
0
Femeile sănătoase pot utiliza contracepţia cu pilule până după 40 de ani. Condiția: să fie monitorizate de un medic ginecolog. Când nu sunt administrate corect, anticoncepţionalele pot avea, într-adevăr, efecte adverse: retenţie de apă, creștere în greutate şi boli hepatice.
Anticoncepţionalele sunt o metodă sigură de protecţie împotriva sarcinilor nedorite, însă eficienţa lor este determinată de administrarea corectă şi de respectarea indicaţiilor medicului. Acesta trebuie să aibă o discuţie cu pacienta şi, eventual, va solicita analize de sânge. Apoi, pe baza datelor obţinute, va decide dacă pacienta are anumite contraindicaţii şi care sunt pilulele ce i se potrivesc.
Risc de cancer de sân
Contraceptivele hormonale au contraindicaţii specificate în prospect. Studii recente arată că anticoncepţionalele orale folosite cel puţin un an de zile protejează împotriva cancerului de col uterin şi împotriva cancerului de ovare. Însă, pentru femeile predispuse la de cancer de sân, administrarea îndelungată este periculoasă, crescând riscul de boală. În aceste cazuri, anticoncepţionalele orale sunt contraindicate.
Se pot folosi până la menopauză
O femeie sănătoasă poate folosi contraceptive orale până în perioada de premenopauză. „Contraceptivele orale pot fi luate până la 40-42 de ani, vârstă considerată de premenopauză”, spune medicul ginecolog Petre Brătilă de la Spitalul Euroclinic din Capitală.
Însă, în cazul fumătoarelor trecute de 30 de ani, contracepţia cu pilule este contraindicată, pentru că produce modificări de coagulare a sângelui şi sporeşte riscul de tromboze şi de embolii pulmonare, mai spune medicul.
Adolescentele se pot îngrăşa cu 3 kilograme
În funcţie de fiecare organism, pilulele anticoncepţionale pot genera fluctuaţii de greutate. Un studiu publicat în „Obstetrical Gynecology” arată că doar 20 la sută din femeile care folosesc pilule se îngraşă.
Studiul precizează că această creştere se rezumă la maximum trei kilograme, nu mai mult, şi că este frecventă la adolescente, nu la femeile trecute de 20 de ani. Explicaţia acestui fenomen constă în faptul că estrogenul din pilule favorizează retenţia de apă. Îngrăşarea poate fi evitată însă prin înlocuirea pilulelor cu altele, ce au o concentraţie hormonală redusă.
Atenţie la antibiotice!
Antibioticele administrate pe cale orală pot influenţa modul în care pastilele anticoncepţionale se absorb în tubul digestiv, reducând eficacitatea acestora.
Pentru siguranţa contracepţiei, este recomandat ca, în intervalul dintre două cicluri menstruale în care se folosesc antibiotice, pilulele să fie dublate de o metodă suplimentară de protecţie, cum este prezervativul sau inelul vaginal hormonal.
Inelele hormonale se introduc în vagin şi acţionează asemenea pilulei, prin inhibarea ovulaţiei. Acţiunea lor nu este diminuată de tulburările gastrointestinale (vărsături, diaree) sau de administrarea de medicamente ce pot modifica sau suprima absorbţia substanţelor active.
Contraceptivele orale pot fi luate până la 40-42 de ani, vârstă considerată de premenopauză.
Petre Brătilă
medic primar ginecologie