Căsnicia e bună pentru inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii căsătoriţi au un risc scăzut şi cu 12% de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cei singuri, divorţaţi sau văduvi FOTO Arhivă Adevărul
Tinerii căsătoriţi au un risc scăzut şi cu 12% de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cei singuri, divorţaţi sau văduvi FOTO Arhivă Adevărul

Oamenii căsătoriţi au un risc mai mic cu 5% de a face boli cardiovasculare, comparativ cu cei singuri, potrivit unui nou studiu.

Unul dintre cele mai mari studii care a luat în considerare legătura dintre căsnicie şi sănătatea inimii aparţine Centrului Medical Lagone din New York, SUA. Cercetarea a implicat 3,5 milioane de adulţi americani şi rezultatele ei spun că oamenii căsătoriţi au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, comparativ cu cei singuri, divorţaţi sau văduvi, anunţă „Time“.

„Rezultatele studiului nostru demonstrează foarte clar că, atunci când vine vorba de boli cardiovasculare, statusul social chiar contează“, declară dr. Carlos Alviar, cercetător-şef în cadrul studiului realizat de Centrul Medical care aparţine de Universitatea din New York. El a denumit această cercetare drept cea mai mare care a reuşit asocierea dintre căsnicie şi sănătatea inimii.

De exemplu, partenerul (soţul sau soţia) poate ajuta la păstrarea programărilor la medic şi poate transporta pacientul la cabinet, oferind un acces mai facil la serviciile medicale“, este de părere dr. Jeffrey Berger, un alt membru al acestui proiect.

Studiul a descoperit că oamenii căsătoriţi au un risc mai mic cu 5% de a face boli cardiovasculare, comparativ cu oamenii singuri. Mai mult, în cadrul cercetării s-a descoperit că văduvii au un risc cu 3% mai mare de boli de inimă, iar cei divorţaţi cu 5% mai mult.

Aceste cifre s-au îmbunătăţit considerabil în cazul cuplurilor tinere, cei sub 50 de ani înregistrând un risc mai mic cu 12%, comparativ cu tinerii necăsătoriţi.

Studiul a mai demonstrat şi că fumatul, un mare factor de risc în cazul bolilor de inimă, este mai frecvent în cazul celor divorţaţi şi mai scăzut în cazul văduvilor. Obezitatea este mai des întâlnită la singuri şi la divorţaţi, iar văduvii suferă, în număr mare, de diabet, hipertensiune şi lipsă de activitate fizică.

Cercetarea a luat în considerare date obţinute în decursul a cinci ani (2003-2008) din peste 20.000 de centre din SUA. Vârsta medie a participanţilor a fost de 64 de ani, iar 63% din ei erau femei. Aproape 90% din participanţi erau albi.

Rezultatele cercetării au fost prezentate pe 29 martie 2014, în capitala Statelor Unite ale Americii, la conferinţa ştiinţifică anuală a Colegiului American de Cardiologie.


Citeşte şi:

Care sunt cei mai importanţi „colaci de salvare“ pentru inima ta

Chiar dacă, desigur, predispoziţia genetică este un factor decisiv în instalarea bolilor cardiovasculare nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm şi să dăm vina pe gene atunci când ne îmbolnăvim.

VIDEO „Nu există gardă fără cel puţin un tânăr de 30 de ani cu infarct“

Medicul cardiolog Oana Năstase, de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“, a venit la Adevărul Live să răspundă, timp de o oră, tuturor curiozităţilor despre sănătatea inimii.

Alimente bune pentru sănătatea inimii

Colesterolul mare este o problemă a societăţii moderne care nu discriminează. Fie slab, fie gras, fie moderat ca greutate, colesterolul „rău“ ţine de o dietă greşită şi poate conduce la probleme de inimă, la diabet şi la tensiune mare. Însă, există alimente care ajută la scăderea colesterolului, fiind benefice pentru sănătatea inimii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite